Последни новини
Home / Законът / Предложенията без “главен прокурор” в Конституцията отидоха при президента

Предложенията без “главен прокурор” в Конституцията отидоха при президента

Defakto.bg

Инициатива “Правосъдие за всеки” внесе публично обявените предложения за конституционна реформа в администрацията на Президентството. Внесе ги Велислав Величков.

Идеите за конституционна – и не само – реформа – бяха оповестени на пресконференция миналия петък и на последвал протест пред Съдебната палата – част от общия граждански протест “Мутрите – вън!” от управлението и от Прокуратурата.

Предложенията, напомняме, са в две области. Конституционните – от основния закон да бъде заличен чл. 126, ал.2 – че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Плюс изчистване на фигурата “главен прокурор” от Конституцията. Другите предложения са за заличаване на специализираните съдилища от Закона за съдебната власт, както и предвиждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство в Наказателно-процесуалния кодекс.

А общият надслов за оставки – не само на правителството, най-вече на главния прокурор Иван Гешев, остава непроменим. А оттам – и за същинска съдебна реформа.

Пред адмнистративната сграда на Президенството днес Велислав Величков обяви: “Внесохме онова, което представихме в петък на пресконференция и на протеста пред Съдебната палата. Смикваме обществен и експертен дсебат в края на месеца по идеите. Най-важната е оставката на главния прокурор. Крайно време е да решим проблемите с помощта на експертите, с обществена подкрепа и обществен дебат да принудим политиците от този или от следващия парламент, при предсрочни избори, да седнат на масата и да се разберат за истинска, а не за имитативна съдебна реформа”.

Има разлика в предложенията на “Правосъдие за всеки” и на партията “Демократична България”, призна Величков. А именно – гражданската инициатива не предлага тотално изваждане на прокуратурата от съдебната власт. “Ние искаме прокуратурата да излезе от ВСС и да няма главен прокурор, за да върши държавното обвинение същинската си работа”, обяви лидерът на инициативата.

Дебатът обаче е отворен, а протестите – в разгара си.

Каузата за съдебна реформа е в ход. О

About De Fakto

Проверете също

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.