Последни новини
Home / Законът / Предложенията без „главен прокурор“ в Конституцията отидоха при президента

Предложенията без „главен прокурор“ в Конституцията отидоха при президента

Defakto.bg

Инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе публично обявените предложения за конституционна реформа в администрацията на Президентството. Внесе ги Велислав Величков.

Идеите за конституционна – и не само – реформа – бяха оповестени на пресконференция миналия петък и на последвал протест пред Съдебната палата – част от общия граждански протест „Мутрите – вън!“ от управлението и от Прокуратурата.

Предложенията, напомняме, са в две области. Конституционните – от основния закон да бъде заличен чл. 126, ал.2 – че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Плюс изчистване на фигурата „главен прокурор“ от Конституцията. Другите предложения са за заличаване на специализираните съдилища от Закона за съдебната власт, както и предвиждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство в Наказателно-процесуалния кодекс.

А общият надслов за оставки – не само на правителството, най-вече на главния прокурор Иван Гешев, остава непроменим. А оттам – и за същинска съдебна реформа.

Пред адмнистративната сграда на Президенството днес Велислав Величков обяви: „Внесохме онова, което представихме в петък на пресконференция и на протеста пред Съдебната палата. Смикваме обществен и експертен дсебат в края на месеца по идеите. Най-важната е оставката на главния прокурор. Крайно време е да решим проблемите с помощта на експертите, с обществена подкрепа и обществен дебат да принудим политиците от този или от следващия парламент, при предсрочни избори, да седнат на масата и да се разберат за истинска, а не за имитативна съдебна реформа“.

Има разлика в предложенията на „Правосъдие за всеки“ и на партията „Демократична България“, призна Величков. А именно – гражданската инициатива не предлага тотално изваждане на прокуратурата от съдебната власт. „Ние искаме прокуратурата да излезе от ВСС и да няма главен прокурор, за да върши държавното обвинение същинската си работа“, обяви лидерът на инициативата.

Дебатът обаче е отворен, а протестите – в разгара си.

Каузата за съдебна реформа е в ход. О

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.