Последни новини
Home / Законът / Прокурорите с един кандидат за ВСС – Евгени Иванов. Изборът предизвестен?

Прокурорите с един кандидат за ВСС – Евгени Иванов. Изборът предизвестен?

Defakto.bg

Шефът на Асоциацията на прокурорите и обвинител от Военноапелативната прокуратура Евгени Иванов ще е единственият кандидат за член на ВСС от професионалната квота. Крайният срок за номинации изтече на 17 юли, миналия петък, други издигнати от прокурорите няма. Иванов бе предложен от седмина – трима от тях и административни ръководители (на апелативните прокуратури в София и във Варна, както и временният шеф на Апелативната спецпрокуратура), четирима – също и от УС на съсловната организация.

Кандидатът Евгени Иванов

Така Иванов, почти предизвестно, ще заеме мястото на Даниела Машева, която даде оставка от ВСС и стана заместник на Иван Гешев. Приемникът ще довърши мандата й във ВСС и неговата Прокурорска колегия до октомври 2022 г.

Дотук съвета напуснаха две дами, от една и съща колегия – освен Машева, оставка даде и Пламена Цветанова, която също стана зам.-главен прокурор. Разликата е в квотите – Цветанова бе от 11-членната парламентарна квота във ВСС (от която петима за Прокурорска колегия) и неин наследник би трябвало да избират депутатите. Подобна процедура изобщо не е откривана. При професионалната квота обаче правилата в съдебния закон са изрично обвързани със срокове.

До 27 юли включително единственият кандидат за изборен член на ВСС трябва да представи подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на ВСС, документи за съответствие с изискванията на закона, декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по чл. 19а, ал. 1от ЗСВ. В същия срок Прокурорската колегия ще публикува документите на кандидата от кадровото му дело по чл. 30а, ал. 2 от ЗСВ, както и предоставената от ИВСС информация по чл. 13, ал. 1 от Правилата, касаеща извършени проверки на прокурор Иванов.

До 4 септември на Прокурорската колегия могат да се представят становища за кандидата и въпроси към него от съдии, прокурори, следователи, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на обществено полезна дейност.

Общото събрание на прокурорите от страната ще е в две съботи – на 19 и 26 септември. На първото Евгени Иванов ще бъде изслушан, второто е за даване на вот, в две форми – онлайн или чрез бюлетини, което изисква присъствие на място.

Новият член на ВСС ще бъде избиран от всички обвинители в страната – общо 1540, гласуването обаче е доброволно.

Съветът по партньорство „за“ електронното правосъдие

Днес дойде и друга вест – за третото заседание на Съвета за партньорство към ВСС, чийто съпредседател от професионалната квота е Евгени Иванов, и за неговите решения.

Съобщението едно към едно:

„Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет проведе третото си заседание за тази година, чрез видеоконферентна връзка в реално време, председателствано от Вероника Имова – член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В заседанието участваха Пламен Найденов – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов – председател на Асоциация на прокурорите в България, Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Ангелина Митова – Мончова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, Анелия Янева – съдия в Софийски районен съд, Илиана Димитрова – Васева – зам.административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик, Емил Дечев – представител на Съюза на съдиите в България, Радослав Димов – административен ръководител на Апелативна прокуратура – София, Росица Велкова – представител на Сдружение „Българска съдийска асоциация и Стефан Петров – представител на Камара на следователите в България.

Членовете на Съвета за партньорство подкрепиха прилагането на системата за електронното правосъдие и нейната реализация във всички съдилища, с изключение на административните, които имат отделна система за електронно управление на делата, като споделиха свои впечатления и проблеми с внедряването й. Обединиха се около мнението, че предстои нелек преходен период на паралелно действие на заварените електронни системи за управление на делата и ЕИСС, в който всички елементи на електронното правосъдие, ще се прилагат, но и ще претърпят промени, и ще надграждат възможностите на новата система. Обсъдени бяха идеи за ефективността от въвеждане на електронното призоваване, необходимостта от актуализиране на нормативната уредба за електронното призоваване и връчване на съдебни книжа, от обучение на магистратите за работата със системата и от улесняване провеждането на съдебните процеси, чрез видеоконферентни връзки.

Предложените идеи следва да се отнесат към усъвършенстване на законодателството “De lege ferenda”.

Съветът насрочи дата за следващото си заседание на 28.09.2020 г. от 14:00 ч. в зала №107 в сградата на Висшия съдебен съвет. Дневният ред ще включва темата за конкурсите за кариерно израстване на магистратите“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.