Последни новини
Home / Законът / Върховна касационна прокуратура се самосезира за „философския къмък“ на Доган след изявление на Хр. Иванов

Върховна касационна прокуратура се самосезира за „философския къмък“ на Доган след изявление на Хр. Иванов

Defakto.bg

Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира във връзка с публикация от 21 юли 2020 г. в информационния сайт Dnevnik.bg, озаглавена: „Христо Иванов: Г-н Гешев, ще забележите ли философския камък на Доган“.  Съобщението е на прокуратурата.  Повод е  изявлението на Христо Иванов, лидер на  „Да, България“, че  ТЕЦ „Варна“, който в последните 2 години е получил над 50 млн. лева, за да поддържа студен резерв, е  „философския камък на Доган“. Той попита  главния прокурор дали ще го забележи, съобщи Дневник.

 В излъчено в профила му във Фейсбук видео, заснето пред ТЕЦ „Варна“ Христо Иванов  разказа историята на централата от приватизацията ѝ до влизането на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган като съсобственик в нея.  Преди дни,  в опит да се разграничат от ДПС, управляващите обявиха, че ще намалят парите за студения резерв (енергийни мощности, които не се използват, но се поддържат в готовност за включване при нужда).

От писмо от служители в ТЕЦ-а пък се разбра, че за последните 2 години централата е била включена едва пет пъти, за да подаде електроенергия, пише Дневник.

Това е философският камък на Доган. Философският камък е това, което позволява от една купчина желязо да произведеш злато. Д-р Доган успя да направи това нещо, разбира се с наши пари„, заяви Христо Иванов. По думите му това е възможно благодарение на затварянето на очите на всички държавни институции. Изтъкна, че след сезиране от Антикорупционния фонд приходната агенция не е открила нищо нередно, а две прокуратури са си прехвърляли с месеци топката в спор коя е отговорна да направи проверка.

Изведнъж  обаче ВКП е  забелязала  „философския камък“  и обещава да  провери има ли образувани преписки/досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. „Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност„.

ВКП ще информира българската общественост за резултатите от проверката след нейното приключване, се казва още в съобщението.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.