Последни новини
Home / Законът / Две години условно за ексдепутата Живко Мартинов от аферата със суджука – изнудил бизнесмен само за 1 тон, не за 4

Две години условно за ексдепутата Живко Мартинов от аферата със суджука – изнудил бизнесмен само за 1 тон, не за 4

Defakto.bg

Две години условно с четири години изпитателен срок е присъдата по един от първите гръмки скандали в управлението „Борисов“ -3, прочул се като „Суджукгейт“.  Това наказание определи Специализираният съд за ексдепутата и лидер на ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов.

Съдия Мария Кавракова промени и мярката му за неотклонение от 20 000 лева гаранция на „подписка“. Забраната да напуска страната обаче бе потвърдена.

Присъдата е на първа инстанция, може да бъде атакувана пред Апелативния специализиран съд.

Впечатли най-вече фактът, че според съда са налице доказателства ексдепутатът да е получил чрез заплахи от бизнесмена Антон Проданов само 1 тон суджук, а не 4 тона, както твърдеше обвинението. Освен това от извършването на престъплението да изминали почти 10 години, Мартинов е с чисто iъдебно минало и безупречно процесуално поведение.

Избраникът от ГЕРБ от Добрич скандално се прочу през 2017 г., след като прокуратурата оповести, че той е изнудвал бизнесмен за 4 тона суджук за премиера Бойко Борисов, искал му също пастърма и филе „Елена“. През 2017 г. Мартинов получи шест обвинения, сред които принуда над прокурор, полицаи и дължавен служител, изнудване и закана за убийство. Депутатът сам се отказа от имунитета си и напусна парламента.

Той не бе вкарван в ареста, обвинението му определи 45 000 лева гаранция. По онова време делото се водеше от Софийската градска прокуратура – след промянатана подсъдността обаче се озова в специализираното правосъдие.

През август 2017 г. Софийският градски съд намали гаранцията му на 20 000 лева, като обяви, че тя трябва да съответства на имущественото състояние. А тъй като прокуратурата не е приложила доказателствата за цялото имуществено състояние на Живко Мартинов – стопанска дейност, хонорари, наеми, банкови сметки, сумата е намалена наполовина.

През януари 2019 г. дойде нова вест – шестте обвинения срещу ексдепутата са сведени до едно, за изнудване в условията на продължавано престъпление. Така Живко Мартинов трябваше да отговаря, че от януари 2012 г. до януари 2013 г. в Добрич чрез заплахи е принудил бизнесмена Антон Проданов да му предостави 4 тона суров суджук, 30 килограма филе „Елена“ и 30 килограма телешка пастърма, с което причинил значителни имуществени вреди на обща стойност  36 168,20 лева.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.