Последни новини
Home / Законът / Две години условно за ексдепутата Живко Мартинов от аферата със суджука – изнудил бизнесмен само за 1 тон, не за 4

Две години условно за ексдепутата Живко Мартинов от аферата със суджука – изнудил бизнесмен само за 1 тон, не за 4

Defakto.bg

Две години условно с четири години изпитателен срок е присъдата по един от първите гръмки скандали в управлението „Борисов“ -3, прочул се като „Суджукгейт“.  Това наказание определи Специализираният съд за ексдепутата и лидер на ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов.

Съдия Мария Кавракова промени и мярката му за неотклонение от 20 000 лева гаранция на „подписка“. Забраната да напуска страната обаче бе потвърдена.

Присъдата е на първа инстанция, може да бъде атакувана пред Апелативния специализиран съд.

Впечатли най-вече фактът, че според съда са налице доказателства ексдепутатът да е получил чрез заплахи от бизнесмена Антон Проданов само 1 тон суджук, а не 4 тона, както твърдеше обвинението. Освен това от извършването на престъплението да изминали почти 10 години, Мартинов е с чисто iъдебно минало и безупречно процесуално поведение.

Избраникът от ГЕРБ от Добрич скандално се прочу през 2017 г., след като прокуратурата оповести, че той е изнудвал бизнесмен за 4 тона суджук за премиера Бойко Борисов, искал му също пастърма и филе „Елена“. През 2017 г. Мартинов получи шест обвинения, сред които принуда над прокурор, полицаи и дължавен служител, изнудване и закана за убийство. Депутатът сам се отказа от имунитета си и напусна парламента.

Той не бе вкарван в ареста, обвинението му определи 45 000 лева гаранция. По онова време делото се водеше от Софийската градска прокуратура – след промянатана подсъдността обаче се озова в специализираното правосъдие.

През август 2017 г. Софийският градски съд намали гаранцията му на 20 000 лева, като обяви, че тя трябва да съответства на имущественото състояние. А тъй като прокуратурата не е приложила доказателствата за цялото имуществено състояние на Живко Мартинов – стопанска дейност, хонорари, наеми, банкови сметки, сумата е намалена наполовина.

През януари 2019 г. дойде нова вест – шестте обвинения срещу ексдепутата са сведени до едно, за изнудване в условията на продължавано престъпление. Така Живко Мартинов трябваше да отговаря, че от януари 2012 г. до януари 2013 г. в Добрич чрез заплахи е принудил бизнесмена Антон Проданов да му предостави 4 тона суров суджук, 30 килограма филе „Елена“ и 30 килограма телешка пастърма, с което причинил значителни имуществени вреди на обща стойност  36 168,20 лева.

 

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.