Последни новини
Home / Законът / След „неописуеми“ преговори в Брюксел, България получава €29 млрд. Борисов: Ето за това заслужавам да ми се иска оставката!

След „неописуеми“ преговори в Брюксел, България получава €29 млрд. Борисов: Ето за това заслужавам да ми се иска оставката!

Defakto.bg

29 млрд евро са по-малко от половината от номиналния годишен БВП на България (60 млрд евро), коментира адвокат Димо Господинов 

Общият размер на средствата по многогодишната финансова рамка (МФР) и пакета „Следващо поколение ЕС“ за България е близо 29 милиарда евро. Това са повече пари в новия бюджет и сме една от малкото страни, които ще получат повече пари  – над милиард евро – по новата МФР в сравнение с настоящия. Това при положение, че общият размер на новата МФР е с 62 милиарда евро по-малък от сегашния.  Ето затова заслужавам да ми се иска оставката, заради близо 2 милиарда повече при това окастряне!

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във видео, излъчено в официалния му профил във Фейсбук, рано тази сутрин след „четири нощи, пет дена, които трудно могат да се опишат“ – по думите на премиера – на преговори между лидерите на ЕС в Брюксел за рамката (т.е. новият 7-годишен бюджет) и пакета за възстановяване на Европейския съюз след коронавирусната криза.

От думите му става ясно, че той е притичвал до 11-я етаж, за да настоява за средства за най-бедните региони.

„От 17 юли, петък, почнахме и влязохме с четири отворени въпроса – разказва Борисов във видеото. – Първо, какъв да бъде общият обем на средствата по многогодишната финансова рамка и по пакета „Следващо поколение“. Какво да бъде съотношението между грантове и заеми и тук беше истинска война. Знаете – преди известно време канцлерът Меркел и президентът Макрон казаха: „500 милиарда евро грантове плюс 250 (млрд.) заеми“.

Какво ли не се чу… Да се надявам, че всички колеги са забравили престрелките помежду си и обидите. Снощи, към 24 часа българско време, се спряхме на 390 (млрд.) грантове и на 360 заеми.“

Към 4:30 ч в последния си рунд, след моето ходене до 11-ия етажа, сърдене, връщане, беше вкарана точка 67, в която за първи път се дават 200 милиона за изоставените райони в България – каза още Борисов. Положихме огромни усилия. Всички сме на прага на силите си – казва още Борисов във видеото.

Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план, са без промяна – съответно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. От тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. – на заеми. Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа – от 30 млрд. на 10 млрд. евро.  Общият размер на МФР е 1 трилион и 74 милиарда евро, а на пакета – 750 милиарда евро, съобщи БНР.

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС – Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3, 5 млрд. евро.

Испания е получила общо 140 милиарда, от които 72,7 милиарда са безвъзмездни. Франция е получила 40 милиарда безвъзмездна помощ.

Гърция ще вземе малко над 70 милиарда.  Румънският президент обяви, че  северната ни съседка е успяла да договори 79.9 милиарда евро.

Постигнато е  съгласие за обвързаност  между финансирането и върховенството на закона, но редактираната клауза е  доста повърхностна   и безпомощна,  което е голяма загуба за гражданите на ЕС и за позициите на ЕП, коментираха наблюдатели.

В съобщение на правителствената пресслужба се казва,че: „След настояването на премиера Борисов и многократните му призиви да бъде акцентирано и върху медицинския аспект на пандемията от COVID-19, европейските лидери стигнаха до съгласие да се върви напред с общи решения чрез европейския комисар, в чийто ресор е здравеопазването.  Министър-председателят Бойко Борисов специално поздрави френския президент Еманюел Макрон, който подкрепи българския премиер по тази изключително важна тема за Европа„.

За да влязат в сила, бюджетът на ЕС и възстановителният план трябва да получат одобрението на Европейския парламент. Вероятно това ще стане на извънредна сесия този месец.

Първи реакции:  
Адвокат Димо Господинов ( Фейсбук) : Парите са достатъчни,  за да захранят мафията
Няма да коментирам просяшкия манталитет, това, че тези пари ни се полагат като член на ЕС и какво даваме насреща (включително парични вноски).
Само ще кажа, че 29 млрд евро са по-малко от половината от номиналния годишен БВП на България (60 млрд евро). За 7 години дори и да ги усвоим всичките те не могат значително да променят икономиката ни. Защото са много, много по-малко отколкото изработваме ние всички с труда и предприемчивостта си.
Те обаче са достатъчно, за да захранят инструментите, с които мафията е превзела нашата държава – икономически обръчи, медии-лайномети, зависими от проекти и поръчки хора, платени „активисти“, „анализатори“ и т.н. Същата тази мафия, която е превзела институциите ни, трови и души българския бизнес и без която нашият БВП може да се удвои за 10-на години дори и без един лев европейски „помощи“.
Така е, докато мутрите продължават да са във властта – ще ни обявяват едни големи парични потоци, които идват насам или които „се дават“, а ние ще гледаме само как ставаме по-зле. Ето за това ти искаме оставката, Бойко, разбери.

Атанас Стефанов, политолог пред БНР: Не мисля, че новината ще смени психофона в момента

Всяка добра новина, особено с международен оттенък, е добре дошла за всяко управление, независимо дали е в добра или лоша политическа ситуация. „Но трябва да си дадем сметка, че хората, които протестират, може това нещо въобще да не го възприемат и да не им е част от дневния ред, но в крайна сметка Бойко Борисов като лидер много добре си дава сметка, че правейки това изявление, не говори само на протестиращите, а по принцип на цялото общество и в крайна сметка се надява тази част от обществото, която не протестира, да чуе това като положителна новина. Но не смятам, че тази новина ще смени психофона и дневния ред, който имаме в момента“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.