Последни новини
Home / Законът / БСП иска изслушване на главния прокурор как спазва законите и презумпцията за невиновност (допълнена)

БСП иска изслушване на главния прокурор как спазва законите и презумпцията за невиновност (допълнена)

Defakto.bg

Да не се правим, че не чуваме какво става отвън и защо се настоява за оставката на Гешев, обявиха от левицата

Искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев за това как изпълнява правомощията си и спазва конституционни и законови принципи, включително презумпцията за невиновност, внасят от БСП. Те настояват обвинител №1 да направи доклад за стореното от началото на мандата му от януари досега. Това бе обявено на брифинг в парламента. Депутатите от левицата се присъединяват към исканата оставка на Гешев.

Подобно настояване за ясен отчет от главния прокурор пред представителя на суверена как осъществява властта си начело на пирамидата на държавното обвинение е прецедент. Предшественици на Гешев са били изслушвани от депутатите, но по конкретни поводи. под сегашното искане са се подписали 66 народни представители.

Искането трябва да бъде поне обсъдено от пленарната зала, за да се превърне в решение трябва да бъде подкрепено от повече от половината гласували народни избраници. Ако парламентът наистина извика главния прокурор, той би трябвало да се отзове.

Депутатите от левицата се позовават на чл. 84 от Конституцията – че Народното събрание изслушва и приема и други доклади на главния прокурор, извън годишните, свързани с прилагането на закона, противодействието на престъпността и наказателната политика. В днешната ситуация тази правна възможност се превърна в обществен дълг, заявяват вносителите.

Целта на искането за изслушване е да изясни какви са правомощията на главния прокурор и да стартира обществения и политически дебат какви трябва да бъдат, обяви Антон Кутев. Изрази надежда в рамките на тази процедура главният прокурор да не е Гешев.

От БСП говорим отдавна  за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога могат и как могат да бъдат, без решение на съда? Как си взаимодействат властите, защото според Конституцията те са разделени?”, каза Кутев. Към Гешев ще бъдат зададани и въпроси за нарушаването на свободата на кореспонденцията, публичното изнасяне на лични чатове,  може ли главният прокурор да прави политически изявления и да дава политически оценки.

Предлагаме парламентът да не се прави, че не чува какво се случва навън и главният прокурор да отговори какво направи, че му искат оставката, заяви Крум Зарков.
Протестът, който се случва под прозорците ни всеки ден от 15 дни, направи така, че темата за прокуратурата, за правомощията на главния прокурор, за реалната му власт и за начина, по който той изпълнява своите правомощия, ще бъде тема на следващия политически период, който надявам се да започне съвсем скоро с предсрочни избори„, каза Зарков.
И още: „Да видим какво ще кажат другите парламентарни групи. Намират ли смисъл главният прокурор да дойде да докладва и да отговори на въпросите какво той направи в последните 7-8 месеца, за да стигнем дотам, че практически всички, в това число не само политически сили и институции, адвокати и юристи, да настояват за неговата оставка. Оставка – добре, но това е условието, за да започне един много сериозен разговор и проблемът да не се замита под килима„.

На въпрос защо само 6 депутати не са подкрепили доклада за дейността на прокуратурата за 2019 г., представен неотдавна от Гешев в парламента  и дали протестите са дали смелост на социалистите да му искат оставката, Зарков отговори, че въпросният годишен доклад е за работата на всички прокуратури и разследващи в страната, те носят информация и по принцип се приемат. „Идеята тогава да питаме Гешев за нещата, за които го питаме днес, тогава беше процедурно недопустима“, каза депутатът.

Искането и мотивите към него (едно към едно)

РЕШЕНИЕ

за изслушване на доклад на главния прокурор

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1, във вр. с чл. 84, т. 16, изр. второ от Конституцията на Република България и чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Р Е Ш И:

Възлага на главния прокурор на Република България да изготви и внесе за разглеждане доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари – август 2020 г.

М О Т И В И

В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание и породиха множество въпроси. Бяхме свидетели на безпрецедентни случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести и нахлувания. Много от тях, както и изявленията на главния прокурор Иван Гешев, създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията.

Причината за това се коренни и в усещането, че действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в Глава втора на Конституцията основни права на гражданите.

Чл. 84,  т. 16 от основния закон дава права на Народното събрание да изслушва и приема и други – извън годишните – доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Тази възможност и процедурата, по която се развива, е развита и в чл. 90 и 91 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Считаме, че с оглед на създалата се ситуация тази правна възможност се превърна в обществен дълг. Народното събрание не може да стои встрани от този наболял дебат. Затова с настоящето предложение упражняваме правото си на инициатива и настояваме тя да бъде своевременно разгледана.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.