Последни новини
Home / Законът / Временният шеф на Специализираната прокуратура Христо Динев напусна системата

Временният шеф на Специализираната прокуратура Христо Динев напусна системата

Defakto.bg

Определиха трети и.ф. в рамките на два месеца

Нова кадрова изненада, свързана със специализираните прокуратури, имаше днес.

Извънредно в дневния ред на Прокурорската колегия влезе оставката на изпълняващия функциите ръководител на Специализираната прокуратура Христо Динев (на снимката) като магистрат. И единодушно кадровиците го освободиха от титулярната му длъжност обвинител от СГП, считано от днес, отмениха и назначаването му за и.ф. на спецструктурата. После гласуваха временно ръководството на Специализираната прокуратура да бъде поето от Валентина Маджарова, зам.-шеф. Маджарова се отбеляза в аналите като обвинителя, отказал досъдебно производство за мезонета с отделен асансьор на Цветан Цветанов. Това е трето назначение на и.ф. в рамките на два месеца.

В края на юни процедурата за избор на титуляр начело на Специализираната прокуратура се провали заради липсата на кандидати.

Предният Димитър Франтишек Петров напусна поста с оставка на 13 май (той вече е претендент да оглави Апелативната специализирана прокуратура), за и.ф. тогава бе назначен Ангел Илиев, бивш апелативен прокурор на София, сега от ВАП. На 24 юни обаче изненадващо Илиев бе сменен с Христо Динев, бивш градски прокурор на София, напуснал поста по здравословни причини през 2016 г., актуално командирован във ВКП.

След подадена оставка, системата напуска и Даниела Начева от спецпрокуратурата, някога кандидат за титулярен шеф. Нейното освобождаване ще е в сила от 1 септември, гласува колегията.

На 1 юли Начева вече бе освободена като зам.-шеф.

Днес бяха гласувани още две оставки – на Росица Рускова-Петрова като следовател в СГП и на Цветомила Събинска  като районен прокурор на Враца и като магистрат.

По предложение на Иван Гешев Прокурорската колегия одобри разкриването на допълнителни 12 щата за служители в Бюрото по защита, заради нарасналата работа там. Окончателното решение ще е на Пленума на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.