Последни новини
Home / Законът / Временният шеф на Специализираната прокуратура Христо Динев напусна системата

Временният шеф на Специализираната прокуратура Христо Динев напусна системата

Defakto.bg

Определиха трети и.ф. в рамките на два месеца

Нова кадрова изненада, свързана със специализираните прокуратури, имаше днес.

Извънредно в дневния ред на Прокурорската колегия влезе оставката на изпълняващия функциите ръководител на Специализираната прокуратура Христо Динев (на снимката) като магистрат. И единодушно кадровиците го освободиха от титулярната му длъжност обвинител от СГП, считано от днес, отмениха и назначаването му за и.ф. на спецструктурата. После гласуваха временно ръководството на Специализираната прокуратура да бъде поето от Валентина Маджарова, зам.-шеф. Маджарова се отбеляза в аналите като обвинителя, отказал досъдебно производство за мезонета с отделен асансьор на Цветан Цветанов. Това е трето назначение на и.ф. в рамките на два месеца.

В края на юни процедурата за избор на титуляр начело на Специализираната прокуратура се провали заради липсата на кандидати.

Предният Димитър Франтишек Петров напусна поста с оставка на 13 май (той вече е претендент да оглави Апелативната специализирана прокуратура), за и.ф. тогава бе назначен Ангел Илиев, бивш апелативен прокурор на София, сега от ВАП. На 24 юни обаче изненадващо Илиев бе сменен с Христо Динев, бивш градски прокурор на София, напуснал поста по здравословни причини през 2016 г., актуално командирован във ВКП.

След подадена оставка, системата напуска и Даниела Начева от спецпрокуратурата, някога кандидат за титулярен шеф. Нейното освобождаване ще е в сила от 1 септември, гласува колегията.

На 1 юли Начева вече бе освободена като зам.-шеф.

Днес бяха гласувани още две оставки – на Росица Рускова-Петрова като следовател в СГП и на Цветомила Събинска  като районен прокурор на Враца и като магистрат.

По предложение на Иван Гешев Прокурорската колегия одобри разкриването на допълнителни 12 щата за служители в Бюрото по защита, заради нарасналата работа там. Окончателното решение ще е на Пленума на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.