Последни новини
Home / Законът / Енергийният експерт Еленко Божков също е обвинен в хулиганство за спиране на метрото

Енергийният експерт Еленко Божков също е обвинен в хулиганство за спиране на метрото

Defakto.bg
Минчо Спасов
Еленко Божков

Енергийният експерт Еленко Божков е третият обвиняем за спирането на метрото на 20 юли. От Софийската районна прокуратура съобщиха, че му е повдигнато обвинение за извършването на хулигански действия в стратегически обект в град София. Със същото обвинение са и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и 29-годишният Светослав Трайков.

Божков е обвинен в това, че на 20.07.2020 г. в гр. София, метростанция „Св. Климент Охридски“, в съучастие като извършител с Минчо Спасов и Светослав Трайков,  е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото –като извършителите натиснали бутон „безопасност“ на перона в станцията за път №1 и №2, без да има възникнала аварийна ситуация и деянието е извършено в стратегически обект в гр. София – престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Действията по разследването продължават под ръководството на Софийска районна прокуратура. Назначени са и предстои да бъдат изготвени експертизи, ще бъдат разпитани и други свидетели на деянието, съобщава прокуратурата.

В понеделник протестиращи  блокираха за кратко движението на влаковете в столичното метрото в посока жилищен комплекс „Младост“.   „На перона на всяка станция има т. нар. бутон “Безопасност”, ако попадне пътник на релсите, да може да се изключи напрежението и двама-трима от тия господа са отишли и изключили този бутон. За няколко минути не е имало напрежение на перона на станцията. Възстановено е веднага движението, така че няма проблем. Сега ще сложим малко повече полицаи, така че да не правят зулуми“, съобщи инж. Стоян Братоев, директор на Столичния метрополитен.  Той допълни, че не е имало блокирани пътници в мотриси заради действията на протестиращите.

Последваха арести в РПУ на Минчо Спасов и Светослав Трайков, а адвокатите им твърдят, че  случилото се е силно преекспонирано и няма нищо общо с престъплението “хулиганство”.

Смятате ли, че употребата на авариен бутон, което е част от съоръжението, създава опасност за живота и здравето, както  твърдят обвинителите.  Не ви ли се струва това доста нелепо, след като е част от системата за осигуряване на безопасност в случай на опасност и,  че това е точно толкова опасно, колкото шофьорът на автобуса, или на трамвая да ви натисне по-рязко спирачки, коментира Татяна Дончева.

About De Fakto

Проверете също

Две окончателни решения по искове за 1,3 милиона лева отчете КПКОНПИ

За нова порция уважени искове за гражданска конфискация информираха от КПКОНПИ. Съдебните решения са влезли …

Единодушно, Янко Янев преизбран за председател на апелативния съд във Велико Търново

Единодушно, Янко Янев бе преизбран от кадровиците за председател на Апелативен съд – Велико Търново. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.