Последни новини
Home / Законът / Енергийният експерт Еленко Божков също е обвинен в хулиганство за спиране на метрото

Енергийният експерт Еленко Божков също е обвинен в хулиганство за спиране на метрото

Defakto.bg
Минчо Спасов
Еленко Божков

Енергийният експерт Еленко Божков е третият обвиняем за спирането на метрото на 20 юли. От Софийската районна прокуратура съобщиха, че му е повдигнато обвинение за извършването на хулигански действия в стратегически обект в град София. Със същото обвинение са и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и 29-годишният Светослав Трайков.

Божков е обвинен в това, че на 20.07.2020 г. в гр. София, метростанция „Св. Климент Охридски“, в съучастие като извършител с Минчо Спасов и Светослав Трайков,  е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото –като извършителите натиснали бутон „безопасност“ на перона в станцията за път №1 и №2, без да има възникнала аварийна ситуация и деянието е извършено в стратегически обект в гр. София – престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Действията по разследването продължават под ръководството на Софийска районна прокуратура. Назначени са и предстои да бъдат изготвени експертизи, ще бъдат разпитани и други свидетели на деянието, съобщава прокуратурата.

В понеделник протестиращи  блокираха за кратко движението на влаковете в столичното метрото в посока жилищен комплекс „Младост“.   „На перона на всяка станция има т. нар. бутон “Безопасност”, ако попадне пътник на релсите, да може да се изключи напрежението и двама-трима от тия господа са отишли и изключили този бутон. За няколко минути не е имало напрежение на перона на станцията. Възстановено е веднага движението, така че няма проблем. Сега ще сложим малко повече полицаи, така че да не правят зулуми“, съобщи инж. Стоян Братоев, директор на Столичния метрополитен.  Той допълни, че не е имало блокирани пътници в мотриси заради действията на протестиращите.

Последваха арести в РПУ на Минчо Спасов и Светослав Трайков, а адвокатите им твърдят, че  случилото се е силно преекспонирано и няма нищо общо с престъплението “хулиганство”.

Смятате ли, че употребата на авариен бутон, което е част от съоръжението, създава опасност за живота и здравето, както  твърдят обвинителите.  Не ви ли се струва това доста нелепо, след като е част от системата за осигуряване на безопасност в случай на опасност и,  че това е точно толкова опасно, колкото шофьорът на автобуса, или на трамвая да ви натисне по-рязко спирачки, коментира Татяна Дончева.

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.