Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев излезе в отпуск, така работел най-добре

Иван Гешев излезе в отпуск, така работел най-добре

Defakto.bg

Насред жежкото политическо лято и нестихващия граждански протест с искане за две оставки – на кабинета и неговата, главният прокурор е излязъл в отпуск.

Иван Гешев ще отдъхва 20 дни,  до 9 август. Новината е потвърдена от прокуратурата, съобщиха медии. Началникът на държавното обвинение бил в отпуск от 20 юли.

“Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск. Тогава има възможност да се заеме с работа по стратегическите приоритети на прокуратурата – борба с корупцията по високите етажи на властта, борба срещу организираната престъпност и противодействие на битовата престъпност”, цитира официалното обяснение “Сега” .

Вестта идва на 14-ия ден от протеста, тръгнал след зрелищното нахлуване на спецпрокурори и страшновати служители на Бюрото по защита към Гешев в Президентството. Паралелно Христо Иванов и съмишленици опитаха да стигнат до морския бряг при .летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. А тази вечер пред Съдебната палата от МлаДа България организират “Масово хвърляне на каскети”.

Гешев тръгва да отдъхва и в момент, в който 66 леви депутати внесоха искане за неговото идване и изслушване в парламента по въпросите за спазването на Конституцията и законите, включително на презумпцията за невиновност. И настояха главният прокурор да отчете краткия си мандат от началото на годината досега именно по тези параметри, основни за върховенството на закона и правовата държава.

Също днес съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов поиска от премиера Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да задвижи процедурата за импийчмънта на Гешев – по закон той или трима кадровици от Прокурорската колегия могат да дадат старт на подобно производство. Като едновременно сигнализира и ВСС за уронването на престижа на третата власт от главния прокурор.

Така, освен гражданските протести, вече са в ход парламентарна процедура и покана към институции да изпълнят законовите си задължения.

А междувременно пореден отговорен обвинител, застанал начело на Специализираната прокуратура, която провежда най-зрелищните и гръмки акции, напусна не само поста, а и системата.

Висшият съдебен съвет все още работи, утре има заседание на Пленума. Но скоро и кадровиците, които единствени могат да проведат процедурата за отстраняването на главния прокурор, както и да гласуват оставката му, ще тръгнат да отдъхват. Е, при извънредни обстоятелства отпуски могат и да се прекъсват.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Двама надзиратели от ареста на Националното следствие са отстранени от длъжност за тежки дисциплинарни нарушения

Двама надзиратели от ареста на Националната следствена служба (НСлС) са отстранени от длъжност заради тежки …

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.