Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев излезе в отпуск, така работел най-добре

Иван Гешев излезе в отпуск, така работел най-добре

Defakto.bg

Насред жежкото политическо лято и нестихващия граждански протест с искане за две оставки – на кабинета и неговата, главният прокурор е излязъл в отпуск.

Иван Гешев ще отдъхва 20 дни,  до 9 август. Новината е потвърдена от прокуратурата, съобщиха медии. Началникът на държавното обвинение бил в отпуск от 20 юли.

„Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск. Тогава има възможност да се заеме с работа по стратегическите приоритети на прокуратурата – борба с корупцията по високите етажи на властта, борба срещу организираната престъпност и противодействие на битовата престъпност“, цитира официалното обяснение „Сега“ .

Вестта идва на 14-ия ден от протеста, тръгнал след зрелищното нахлуване на спецпрокурори и страшновати служители на Бюрото по защита към Гешев в Президентството. Паралелно Христо Иванов и съмишленици опитаха да стигнат до морския бряг при .летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. А тази вечер пред Съдебната палата от МлаДа България организират „Масово хвърляне на каскети“.

Гешев тръгва да отдъхва и в момент, в който 66 леви депутати внесоха искане за неговото идване и изслушване в парламента по въпросите за спазването на Конституцията и законите, включително на презумпцията за невиновност. И настояха главният прокурор да отчете краткия си мандат от началото на годината досега именно по тези параметри, основни за върховенството на закона и правовата държава.

Също днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска от премиера Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да задвижи процедурата за импийчмънта на Гешев – по закон той или трима кадровици от Прокурорската колегия могат да дадат старт на подобно производство. Като едновременно сигнализира и ВСС за уронването на престижа на третата власт от главния прокурор.

Така, освен гражданските протести, вече са в ход парламентарна процедура и покана към институции да изпълнят законовите си задължения.

А междувременно пореден отговорен обвинител, застанал начело на Специализираната прокуратура, която провежда най-зрелищните и гръмки акции, напусна не само поста, а и системата.

Висшият съдебен съвет все още работи, утре има заседание на Пленума. Но скоро и кадровиците, които единствени могат да проведат процедурата за отстраняването на главния прокурор, както и да гласуват оставката му, ще тръгнат да отдъхват. Е, при извънредни обстоятелства отпуски могат и да се прекъсват.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.