Последни новини
Home / Без категория / Незаконни ограничения до плажната ивица и строителни своеволия по Черноморието, установи проверка на ВАП

Незаконни ограничения до плажната ивица и строителни своеволия по Черноморието, установи проверка на ВАП

Defakto.bg

Множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието са константирани при извършени проверки под ръководството на Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщи  държавното обвинение.
Органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас са констатирали редица нарушения, сред които и незаконосъобразно ограничаване на достъпа до плажната ивица.
В парк „Росенец“ е установено, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. От държавното обвинение посочват, че в МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка,  разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

Проверката на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол е установила изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект.

В местността „Буджака“ е установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. От прокуратурата посочват, че достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

Проверка в местността „Аркутино“ е констатирала, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Установено е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е било преустановено през 1992 г.

Следва кметът на община Созопол да предприеме действия за обезопасяването на обекта.

При проверка на комплекс в Свети Влас е констатирано, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел – 36 бр. къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

С оглед на това, че не е била издадена изрична заповед до 21 юли 2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност.
Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.

About De Fakto

Проверете също

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Сбогом, Тошо!

Едно трудно сбогуване с дългогодишния ни главен редактор във в.  „Труд“ и  в. „Преса“ Тошо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.