Последни новини
Home / Законът / Не е време за оставки в адвокатурата, смята мнозинството от Адвокатските съвети в страната

Не е време за оставки в адвокатурата, смята мнозинството от Адвокатските съвети в страната

Defakto.bg

Важно е какво казва улицата. Протестите са елемент на демокрацията. Но популизмът във всичките му форми е вреден – и в обществото, и в адвокатурата. Все по-ясно личи, че за някои колеги предизборната кампания вече е започнала. Ако някой иска да се кандидатира за каквото и да е, си е негово право. Но нека честно да заяви това и да не се опитва да въвлича цялата адвокатура” –  е било най-често споделяното мнение по време на срещата.

Мнозинството от участниците в срещата се е обедини около следните тези:

1. Искането за оставки на членовете на Висшия адвокатски съвет и на неговия председател в настоящия момент е крайно ненавременно и пагубно за българската адвокатура.

2. Висшият адвокатски съвет има задължения, които са от негова изключителна компетентност, в т.ч. и такива, които са обвързани със законови срокове и той следва да ги изпълни.

3. Приемането на проект за изменения и допълнение на Наредба № 1 от 9 юли 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения е с изключителен приоритет и приемането му следва да се случи още на заседанието на Висшия адвокатски съвет, насрочено за петък, 24.07.2020 г.

4. Днес българската адвокатура трябва да бъде единна и обединена. Демократично право на всеки колега е да изразява в лично качество позиции по различни теми. Това обаче в никакъв случай не може да ангажира адвокатурата като конституционен субект по чл. 134 от Конституциятана Република България.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.