Последни новини
Home / Законът / Отстраниха за два месеца обвинителя от ВКП Георги Асенов

Отстраниха за два месеца обвинителя от ВКП Георги Асенов

Defakto.bg

След продължително изслушване, Прокурорската колегия на ВСС все пак уважи искането на Иван Гешев за отстраняване от длъжност на висш обвинител.

Единодушно Георги Асенов от Върховната касационна прокуратура временно се отстранява от длъжност за срок от два месеца, считано от днес. През това време той ще получава минималната работна заплата.

„Благодаря ви много!“, каза Асенов на кадровиците на излизане. Иван Гешев не е на днешното заседание.

Става дума за обвинителя, на когото прокуратурата търси отговорност за хулиганство и повреждане мобилен терефон заради инцидент пред плевенска болница в началото на юли. Случаят бе гръмко оповестен от ПРБ, включително и как на място веднага заминал екип начело с градския прокурор на София Илиана Кирилова. Нещо повече – Георги Асенов бе задържан, от съда се искаше постоянен арест.

Две инстанции поред обаче не само отказаха „задържане под стража“, но и освободиха висшия прокурор без мярка за неотклонение. Запомни е произнасянето на Емил Дечев от СГС – разследването е водено тенденциозно, а прокуратурата прилага двоен аршин.

„Изключително омерзен съм от качеството, в което се намирам в момента, това е произвол, саморазправа и предупреждение към онези, които не желаят за работят по командно-административния метод“, бе обявил Георги Асенов пред съда.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.