Последни новини
Home / Законът / Парламентът избра за зам. омбудсман юристката Елена Чернева – Маркова

Парламентът избра за зам. омбудсман юристката Елена Чернева – Маркова

Defakto.bg

На първо четене бе приета 10-годишна абсолютна погасителна давност за частните задължения на физическите лица

Парламентът избра за заместник-омбудсман Елена Чернева – Маркова.  „За“ кандидатурата й гласуваха  93 депутати, 28 се въздържаха, без нито един „против“.  Тя беше предложена след изслушване от омбудсмана Диана Ковачева.

„Предлагам  кандидатурата на г-жа Елена Чернева – Маркова  в резултат на един много оспорван избор и изслушване пред институцията на омбудсмана.  Надявам се че, че тя  ще бъде един добър зам. омбудсман“, каза Ковачева.

Процедурата започна на 24 юни с трима кандидати, едната от кандидатурите впоследствие бе оттеглена. И тримата кандидати бяха предложени от НПО. „Ще кажа тук, че наистина и двамата кандидати се представи изключително достойно. Те бяха изслушано от много авторитетно жури“, заяви още Ковачева. Тя отчете, че и кандидатурата на Милко Недялков и на Елена Чернева – Маркова са се представили добре и ако е имала възможност, е щяла да избере и двамата.

По думите надделяло е образованието на Елена Чернева – Маркова.

Елена Чернева – Маркова има  юридическо образование и над 30-годишен професионален опит като адвокат, работи в областта на гражданското, административното, търговското и трудовото право

До номинацията се стигна, след като заместникът на Мая Манолова Диана Ковачева зае поста обществен защитник и оваканти позицията. На 24 юни беше открита процедурата за номинации на кандидатите заместник-омбудсман.

Парламентът прие единодушно  промени в Закона за задълженията и договорите на първо четене –  87 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.  Той е внесен от „Обединени патриоти“ и с него се предвижда въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица. Така физическо лице, изпаднало в невъзможността плаща своята изискуеми задължения, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичането на определен период от време.

Така един кредитор ще може да търси дългове не повече от десет години. В момента давността на дълговете на физическите лица е безкрайна. Промяната цели да реши проблема с т.нар. вечен длъжник . Според вносителите към момента има открити процедури за принудително изпълнение, които засягат над 600 хиляди български семейства, а хиляди хора „са преследвани от колекторски фирми, много често за твърдени задължения отпреди 10-15 години“.

Според вносителите защитени са в достатъчна степен интересите на кредиторите, предвид дългия срок, в който могат да съберат своите вземания. С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност не се  променя  действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея.

Към момента България е единствената страна в ЕС, която няма нормативна уредба за личен фалит или абсолютна давност.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.