Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов поиска от Бойко Борисов да нареди на Данаил Кирилов да задвижи отстраняването на Иван Гешев

Христо Иванов поиска от Бойко Борисов да нареди на Данаил Кирилов да задвижи отстраняването на Иван Гешев

Defakto.bg

Днес предприемаме конкретни институционални стъпки за дисциплинарното  отстраняването на Иван Гешев от поста Главен прокурор“ .   Това обяви пред журналисти  лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов пред Министерски съвет.

Ако в Министерски съвет и във Висшия съдебен съвет има свободни хора, които се интересуват от върховенството на закона,  ще задвижат процедура за  отстраняването„, каза той.  Това  може да стане по три начина, обясни бившият правосъден министър –  чрез лична оставка, чрез дисциплинарно проиозводство по инициатива на членове на ВСС или на правосъдния министър.  Третият начин е промяна на Конституцията.

Ние работим и за трите начина, защото искаме оставката на  Иван Гешев, подчерта Христо Иванов.

Той и съмишленици, внасят още днес сигнал  до Висшия съдебен съвет, аргументиран  на 14 страници с  нарушения, с които Гешев многократно е подронил авторитета на  правосъдието и заработил отстраняването си от поста за „уронване престижа на съдебната власт“.  По думите му с всяко публично появяване на Гешев за всяко от основанията се получава потвърждение, допълни Иванов.

Неговите нарушения включват избирателно упражняване на репресии, безпрецедентна партизанска реч, използване на жертви  на изнасилване за свой пиар, използване на материали от СРС-та за пропагандни цели,  нещо което е изрично забранено от законодателството на България. Всяко от тези основания е основание да бъде освободен„, каза Иванов.

Той напомни, че „Да, България“ иска дълбока реформа на прокуратурата, така, че да стане невъзможно назначаването на „Ивангешевци“, „Сарафофци“ и други  подобни на тях функционери.

Аз съм пред МС, защото искам премиера да нареди на своя правосъден министър да упражни правомощията си и да инициира дисциплинарно  производство по отстраняването на Гешев от поста главен прокурор,  заяви  лидерът на „ДБ“. Сигналът до министър председателя е подаден.

Без това действие ние не можем да завършим това, което хората започнаха на Росенец, а именно – осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на Сарая и Пеевски, в която Бойко Борисов и Иван Гешев са просто слуги„, добави той.

Затова хората искат техните оставки. Но тези оставки са само началото на един дълъг процес, който минава през избори и нов парламент. Парламент, който да направи конституционни промени и реформи в прокуратурата, да изчисти регулаторите, службите, държавната администрация  и публичните медии от назначенците на Пеевски и на Сарая. И да рестартираме българската държавност“.

Знам, че Бойко Борисов няма да посмее да разпореди на своя министър процедура по отстраняването на Гешев, заяви лидерът на „ДБ“.  „Но това е още едно основание да потвърдим своята позиция – искаме оставката  на Бойко Борисов, на правителството, на парламента и на Гешев. Искаме избори, на които ще се явим с програма за изчистване на българската държава от Сарая и на Пеевски„, обобщи Христо Иванов.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

5 коментара

  1. Георги Крумов

    Много въпроси възникват в напрегнатата обстановка. Да се започне от „братя Галеви“ Осъдени и вместо белезници и затвор, следва заминаване в чужбина и „ИЗДИРВАНЕ“. Как става подобно беззаконие? Васил божков с години граби от бедния български народ. Правителството се прави, че не вижда. Когато прогледна, въпреки че знаеше всичко, вместо домашен арест и гаранция, пусна Божков да излезе от страната. и започва „ИЗДИРВАНЕ“. За КТБ се знае много отдавна. Много пари потънаха там, но управниците дадоха свобода на Цветан Василев, след което започнаха нищожни процедури по неговото екстрадиране. Тук става въпрос за милиарди левове и за виновниците няма никакво наказание. Колко са парите в „чекмеджето“, не се знае, но те били „подхвърлени“. Затова последствия няма. Но за „подхвърлените“ 70000 лева в колата на Иванчева съдът е безкомпромисен – 8 години затвор, а преди това дамашен арест. Какво по-голямо доказателство за двойния аршин? И беззаконниците, които се гаврят с народа продължават да управляват. Това не е ли наглост на дебили? По отношение на Черноморието, от колко години се извършват незаконни трансформации на обществената собственост в частна. Правосъдието мълчи в интерес на частниците-крадци. И когато ограничения и ограбен народ се разбунтува, прокуратурата започва следствени действия. Индивиди, които спят при беззаконието и се събуждат насилствено, нямат място в управлението. Но те не искат да признаят това. Сега дават заявка за борба с беззаконието, което именно те допуснаха да съществува. До сега им пречеше дълбокият сън, сега им пречи Конституцията, в която е записано, че частната (окрадена) собственост е неприкосновена.

  2. Ако не беше тъпата процедура създадена с благословията на Иванов като министър на правосъдието, сега нямаше Гешев да е на тоя пос

  3. Кисинджър

    В качеството си на какъв го иска това Христо Иванов? Ето, ходи на избори и никой не го подкрепи, за това и сега е извън парламента. Та може ли човек, който изповядва волята на едно много малко малцинство от хора, да определя на мнозинството какво да прави? Ми утре може и Волен Сидеров да се изправи и да каже, че иска Борисов да му играе по свирката.

  4. Желанията на Христо Иванов се тези на неговия спонсор Прокопиев, който има доста проблеми с прокуратурата.

  5. Христо Иванов тотално се е объркал като си мисли, че цялата държава е на негово подчинение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.