Последни новини
Home / Законът / Гешев готов да се яви пред парламента, но с условия

Гешев готов да се яви пред парламента, но с условия

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев е готов да се яви пред Народното събрание и да представи дейността на ПРБ по прилагането на закона. Това съобщи прокурорският пресцентър. И се позова на писмо на обвинител №1 до парламентарния председател Цвета Караянчева.

Вчера депутати от БСП поискаха изслушване на главния прокурор за прилагането на закона и най-вече за спазването на презумпцията за невиновност по време на краткия му мандат от началото на годината досега. Като подчертаха, че очакват от Гешев не статистически, а същностен отчет. Отново вчера се разбра и  че от 20 юли до 9 август обвинител №1 е в отпуск, като новината бе съпроводена с обяснението, че тогава работел най-добре по стратегическите приоритети на държавното обвинение.

А прочитът на прокурорското съобщение от днес показва, че готовността за обяснение пред парламента не е безусловна. И главният прокурор явно се кани да занимава народните избраници отново със статистика. Нещо повече – категорично няма да отговаря на въпроси по конкретни дела, било и в контекста на прокурорските действия, погазили презумпцията за невиновност. Днес заради това 16 български адвокати сезираха Европейската комисия и настояха за бързо разследване и установяване на нарушението на европравото от страна на първия ни обвинител.

Накрая Гешев оставя и „вратичка“ на управляващото мнозинство от НС да го изслуша  и през октомври, ако поиска.

Днес пленарната зала само с един глас „против“ гласува главният прокурор да представи доклад за работата на прокуратурата по прилагането на закона от януари до август.

Съобщението на ПРБ:

„Главният прокурор на Република България Иван Гешев уведоми с писмо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията за представяне на дейността на Прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители, произтичащи от чл.84, т.16, изр. второ от Конституцията на Република България, чл.138а, ал.2 от Закона за съдебната власт и съобразно Решение №6 на Конституционния съд от 6 юни 2017 г. по конституционно дело №15/2016 г.

Съгласно регламентираната организация на информационната дейност в Прокуратурата статистическата информация за дейността на всички прокуратури в страната се събира и обобщава с периодичност – първо тримесечие, първо шестмесечие, деветмесечие и годишно. Обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата в ПРБ за първото полугодие на 2020 г. ще бъде изготвена в началото на месец август 2020 г., посочва в писмото си главният прокурор, като същият изразява готовност да представи резултатите още в началото на месец август.

В случай че Народното събрание прецени за необходимост представянето на доклад за дейността на ПРБ за деветмесечието на настоящата година, обобщената информация за този период ще е изготвена след средата на месец октомври 2020 г. Поради това същата може да бъде представена на народните представители в края на месец октомври.

„България е република с парламентарно управление и Народното събрание е най-висшият й орган, призван да осъществява народния суверенитет. Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да Ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която Конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани“, пише главният прокурор Иван Гешев в писмо, адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева“.

Намекът

Цитираните от главния прокурор конституционен и законов текст (чл. 84, т.16 от Конституцията и чл. 138а, ал. 2 ЗСВ) са почти идентични – обявяват, че по искане на НС или по своя инициатива той внася в парламента и „други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“.

Любопитно е позоваването на конституционно решение 6 от 2017 г., произнесено по питане на предшественика му Сотир Цацаров. В него КС, докладчик Таня Райковска, тълкува нормата за „другите“ доклади. И обявява, че в това се включват „различни обобщени и аналитични доклади относно осъществяваната дейност на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Тези доклади са различни по време и/или съдържание от годишните доклади по чл. 84, т. 16, изречение първо от Конституцията, и са предназначени да съдействат за упражняване на конституционните правомощия на Народното събрание. Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство„.

С това, вероятно, Иван Гешев се кани да парира и всякакви опити да му се искат отговори за нарушаването на закона в ред гръмки разследвания.

Но… Би било превратно разбиране на конституционното решение, заявяват правници. В решението КС подчертава, че на депутатите не трябва да се представят сведения и документи, представляващи следствена тайна, тъй като това създава риск за успешното приключване на разследването. Както и че „осведомяването на депутатите за предмета на конкретно наказателно производство, за извършени действия по разследването, за събраните доказателства или  за  предстоящи процесуални действия може да доведе и до нарушаване на редица права, включително и на  правото на личен и семеен живот по чл. 8 от Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, като част от националния правен ред, и то не само по отношение на обвинените лица, но и относно пострадали от престъпление,  свидетели по делото, и на минималните стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпление„.

В конкретната ситуация, когато от самия главния прокурор се търсят отговори защо именно той и подчинените му  накърняват изброените права с публикуването на избрани откъси от събрани материали, показни акции и подобни, Решение 6 трудно може да е аргумент.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.