Последни новини
Home / Законът / Рокади в кабинета: Борисов остава, здравният министър става финансов, МВР оглавява Христо Терзийски, Ангелкова си отива

Рокади в кабинета: Борисов остава, здравният министър става финансов, МВР оглавява Христо Терзийски, Ангелкова си отива

Defakto.bg

От правителството няма да има инициатива за смяната на Гешев, категоричен е  премиерът Бойко Борисов

Бойко Борисов  е постигнал съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера Красимир Каракачанов и и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, за кадровите промени в правителството, които ще бъдат направени, съобщи пресцентърът на на МС.

Отиват си Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова.

Съобщението:

След като премиерът  Борисов е приел депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов,  днес на провелия се Коалиционен съвет бяха одобрени предложенията за нови ръководители на трите ведомства.

За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, а за министър на вътрешните работи – настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката.

В рамките на Коалиционния съвет беше приета оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и беше предложено този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

За освободения пост на министър на здравеопазването е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов.

Предстоят смени на зам.-министри.

В понеделник  ще има  важни решения за мерките, свързани с разпространението на коронавируса, каза Борисов.  “ В понеделник ще представим подготвени мерки, ще се работи в събота и неделя, финансови, социални и икономически мерки, свързани с пандемията. Знаете, много дни в Брюксел имаше Съвет именно по преодоляване на щетите, които пандемията нанесе“, заяви той пред журналисти.

Борисов още за сменените  министри:

„Младен Маринов го сменяме, защото, аз съм убеден от това, което знам, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на Росенец имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.

Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политическите последствия. Караниколов много добре в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерство на икономиката. Искам там контролът да е изключително строг“.

Не се стана ясно  при толкова сериозни провинения, къде е отговорността на самия премиер? 

Разбра се обаче, че политическото бъдеще на Борисов е в партията : „След мандата аз отивам да си ръководя партията да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителство и се допускат грешки в самата партия.  Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани със или министерства, или кметства, или са депутати“, заяви Борисов.

За договорените в Брюксел европейски пари по следващата многогодишна финансова рамка и инструмента „Следващо поколение Европейски съюз“ той заяви:

„За изостаналите райони се изчисляват по една формула, където ние дори не попадаме в тях. В същото време се дадоха, като знак от Европейския съюз, близо половин милиард лева за най-изостаналите райони.  Близо половин милиард лв се дадоха и за опазване на външната ни граница. Убеден съм, че друг не може да ги постигне тези неща! Убеден съм“.

Относно протестите в страната:

„В една правова държава има конституция, има законно избрани органи и всеки има право и на протест“. Борисов даде да се разбере, че от правителството няма да дойде инициатива за смяна на главния прокурор Иван Гешев.

„Аз знам мечтите на Христо Иванов, отдавна, да е главен прокурор и да овладее всички. Защото, от това, което услужливо се забравя, да получаваш предварително съдебни решения е много приятно, нали, който може да го постигне – ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите – също, което ние не сме могли“.

Борисов се аргументира с това, че е научило т медиите за арестите на министъра на екологията Нено Димов и други заместник-министри.

„Да, категорично съм против всякакви показни акции, категорично. Оттук нататък си има институции, които избират по демократичен път. След това има повторен етап за издаване на указ от президента. Всичко това е извършено“.

В сряда Христо Иванов, лидер на „Да България“  поиска  от  премиера Борисов да нареди на своя правосъден министър да упражни правомощията си и да инициира дисциплинарно  производство  за отстраняването на Гешев от поста главен прокурор, изложи и аргументи.

„Не, не искам да става главен прокурор и не смятам, че политици в България трябва да заемат този пост“. Това заяви пред БГНЕС съпредседателят на „Да! България“ Христо Иванов, коментирайки изявлението на премиера Борисов, че отдавна знае за желанието на Иванов да стане главен прокурор. „Това е абсурдна теза, с която Борисов показва страха си. Това твърдение още веднъж показва неговата зависимост. Тази зависимост е основната ос на политическата корупция в България през последните 10 години и по тази причина Борисов трябва да си ходи. Той е един зависим човек, който се страхува от реалното управление на върховенството на закона в България. Затова искаме неговата оставка“, каза Иванов.

Той заяви, че обявените промени в кабинета не може да се нарекат „по друг начин освен пренареждане на столовете на борда на Титаник“.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.