Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд ще обяви може ли всеки прокурор да разследва „обективно и независимо“ Главния

Конституционният съд ще обяви може ли всеки прокурор да разследва „обективно и независимо“ Главния

Defakto.bg

Очаква се днес Конституционният съд да обяви решение по искането на  правителството  за тълкуване на въпроса  може ли всеки прокурор да разследва главния.  С този въпрос съдът бе сезиран края на миналата година след злополучния проектозакон, внесен от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, с който бе въведена фигурата на „независимия“ прокурор, която трябваше да реши  проблема с недосегаемостта на главния прокурор, а правителството го внесе в Народното събрание. Предвиди се  шефът на отдел „Инспекторат“ във Върховната касационна прокуратура да разследва главния прокурор.  Инспекторатът обаче е на подчинение на главния прокурор, а според конституцията „главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори..

Междувременно в официални становища  на Венецианската комисия и  Комитета на министрите, бе посочено,  че без конституционни промени не може да се постигне ефикасна фигура на  „независимият“ обвинител, който ще разследва и предава на съд Главния прокурор и заместниците му за тежки умишлени престъпления.  Още от 2009 г. след  решението на Европейския съд по делото „Колеви“,  България бе задължена да осигури условия за „обективно и независимо“ разследване срещу главния прокурор.

Поставеният въпрос, на който съдът днес ще даде тълкуване е: В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ като елемент на правовата държава?

Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния.  Това обаче не решава генералния въпрос  за недосегаемостта на фигурата на главния прокурор, най-малко защото след едно неуспешно разследване  „независимият“ прокурор остава под  опеката на Обвинител №1  и е зависим от него във всяко едно отношение, коментират  конституционалисти.  Това пък  минира обективността  на всяко  разследване срещу главния прокурор, сочат юристите и напомнят, че този най-важен проблем е  извън компетенциите на КС, защото опира до промени в Конституцията.

Съдиите ще се произнесат и по искането на  президента за обявяване за  противоконституционни на част от текстовете в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка.  Друго решение на Конституционния съд днес ще е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка. Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от Парламента е в противоречие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.