Последни новини
Home / Законът / С 2 на 1 в СГС: Четиримата, обвинени за мятане на бутилки и кенчета по парламента, остават с парични гаранции

С 2 на 1 в СГС: Четиримата, обвинени за мятане на бутилки и кенчета по парламента, остават с парични гаранции

Defakto.bg

Те са за ареста, застрашават сигурността на протестиращите и провеждането на протеста, смята съдия Петър Стоицев

Четиримата, мятали стъклени бутилки и метални кенчета по сградата на парламента на площад „Батенберг“ на 14 юли по време на глражданския протест, остават на свобода срещу парични гаранции от по 1 000, 1 500 и 2 000 лева. Всички са обвинени за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс – с особени цинизъм и дързост.

Това постанови днес Софийският градски съд, определението е окончателно. Председател на състава и докладчик бе съдия Мирослава Тодорова. Един от състава – съдия Петър Стоицев, подписа с „особено мнение“, защото е несъгласен с мнозинството. Третата в състава е младши съдия Силвия Тачева.

На 17 юли съдия Радослава Качерилска от Софийския районен съд отхвърли искането на прокуратурата за „задържане под стража“ и определи 2 000 лева гаранция за Дейвид Георгиев (единственият осъждан от четиримата, условно), 1 500 лева за Любомир Велков и по 1 000 лева за Алекбер Бичев и Иван Колев. СРС прие, че е налице обосновано предположение четиримата да са извършили онова, в което ги обвиняват – мятане на бутилки и кенчета, ритане на входната врата на сградата на НС, прие и откриването на червена боя по някои от тях. В същото време обаче районният съд отхвърли твърденията, че на свобода ще са опасни, тъй като твърдяната от прокуратурата „подривна дейност“ спрямо гражданския протест дори не е включена сред обвиненията им.

Пред СГС днес прокурор Мартин Бешков също настоя за задържане на четиримата, като изтъкна и „опит да дискредитират законния граждански протест, в което именно се изразява и високата степен на обществена опасност“. Допълни:“Освен това са целяли и предизвикване на допълнително насилие, което е можело да обуслови въвличането на неограничен брой граждани и полицаи. Високата обществена опасност е достатъчно основание за задържане на първоначалния етап на разследването“.

В последната си думи и четимирата обвинени поискаха да бъдат оставени на свобода срещу определените им гаранции. Стана ясно, че повечето работят, някои са с тежки семейства.

Обвиненията са за извършени поотделно действия от всеки, съучастие не се твърди, изтъкна СГС. А обвиненията позволяват „задържане под стража“, стига да са налице останалите законови предпоставки.

Съдът цитира включително аргумента на обвинението, че иска „изолиране на подобни субекти от гражданските протести и  като доказателство, че институциите работят“. Както и доводите за тяхната „млада възраст, силна либерализация на мирогледа и трудна контролируемост“.

Наистина в началния етап на досъдебното производство може да се изгради обосновано предположение, че всеки от обвиняемите е участвал в организирането на безредици по време на граждански протест, прие СГС. Съществува опасност от извършване на престъпление с оглед на техните действия, както и защото гражданските протести продължават, но опасността може да бъде ефективно неутрализирана чрез определените парични гаранции, прецени мнозинството в състава. Четиримата са изрично предупредени, че при следващо противоправно деяние прагът на толерантност спрямо тях ще е нисък и задържането ще е неизбежно. За това в момента паричните гаранции са пропорционална и възпираща мярка.

Особеното мнение на съдия Петър Стоицев: „Не споделям становището за липса на реална опасност от извършване на престъпления от четиримата обвиняеми – тя произтича от високата обществена опасност на стореното, хвърляне на бутилки по време на мирен граждански протест. Деянието им излага на опасност не само служителите на полицията, но и създава реална опасност за сигурността на самите участници в протеста. Такива деяния създават опасност протестът принудително да бъде прекратен от органите на реда и от тази гледна точка представляват пряко посегателство срещу конституционното право на гражданите да участват в мирни протести. Обвиняемите са опасни за обществото, единствената адекватна е най-тежката мярка„.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.