Последни новини
Home / Законът / С 2 на 1 в СГС: Четиримата, обвинени за мятане на бутилки и кенчета по парламента, остават с парични гаранции

С 2 на 1 в СГС: Четиримата, обвинени за мятане на бутилки и кенчета по парламента, остават с парични гаранции

Defakto.bg

Те са за ареста, застрашават сигурността на протестиращите и провеждането на протеста, смята съдия Петър Стоицев

Четиримата, мятали стъклени бутилки и метални кенчета по сградата на парламента на площад “Батенберг” на 14 юли по време на глражданския протест, остават на свобода срещу парични гаранции от по 1 000, 1 500 и 2 000 лева. Всички са обвинени за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс – с особени цинизъм и дързост.

Това постанови днес Софийският градски съд, определението е окончателно. Председател на състава и докладчик бе съдия Мирослава Тодорова. Един от състава – съдия Петър Стоицев, подписа с “особено мнение”, защото е несъгласен с мнозинството. Третата в състава е младши съдия Силвия Тачева.

На 17 юли съдия Радослава Качерилска от Софийския районен съд отхвърли искането на прокуратурата за “задържане под стража” и определи 2 000 лева гаранция за Дейвид Георгиев (единственият осъждан от четиримата, условно), 1 500 лева за Любомир Велков и по 1 000 лева за Алекбер Бичев и Иван Колев. СРС прие, че е налице обосновано предположение четиримата да са извършили онова, в което ги обвиняват – мятане на бутилки и кенчета, ритане на входната врата на сградата на НС, прие и откриването на червена боя по някои от тях. В същото време обаче районният съд отхвърли твърденията, че на свобода ще са опасни, тъй като твърдяната от прокуратурата “подривна дейност” спрямо гражданския протест дори не е включена сред обвиненията им.

Пред СГС днес прокурор Мартин Бешков също настоя за задържане на четиримата, като изтъкна и “опит да дискредитират законния граждански протест, в което именно се изразява и високата степен на обществена опасност”. Допълни:”Освен това са целяли и предизвикване на допълнително насилие, което е можело да обуслови въвличането на неограничен брой граждани и полицаи. Високата обществена опасност е достатъчно основание за задържане на първоначалния етап на разследването”.

В последната си думи и четимирата обвинени поискаха да бъдат оставени на свобода срещу определените им гаранции. Стана ясно, че повечето работят, някои са с тежки семейства.

Обвиненията са за извършени поотделно действия от всеки, съучастие не се твърди, изтъкна СГС. А обвиненията позволяват “задържане под стража”, стига да са налице останалите законови предпоставки.

Съдът цитира включително аргумента на обвинението, че иска “изолиране на подобни субекти от гражданските протести и  като доказателство, че институциите работят”. Както и доводите за тяхната “млада възраст, силна либерализация на мирогледа и трудна контролируемост”.

Наистина в началния етап на досъдебното производство може да се изгради обосновано предположение, че всеки от обвиняемите е участвал в организирането на безредици по време на граждански протест, прие СГС. Съществува опасност от извършване на престъпление с оглед на техните действия, както и защото гражданските протести продължават, но опасността може да бъде ефективно неутрализирана чрез определените парични гаранции, прецени мнозинството в състава. Четиримата са изрично предупредени, че при следващо противоправно деяние прагът на толерантност спрямо тях ще е нисък и задържането ще е неизбежно. За това в момента паричните гаранции са пропорционална и възпираща мярка.

Особеното мнение на съдия Петър Стоицев: “Не споделям становището за липса на реална опасност от извършване на престъпления от четиримата обвиняеми – тя произтича от високата обществена опасност на стореното, хвърляне на бутилки по време на мирен граждански протест. Деянието им излага на опасност не само служителите на полицията, но и създава реална опасност за сигурността на самите участници в протеста. Такива деяния създават опасност протестът принудително да бъде прекратен от органите на реда и от тази гледна точка представляват пряко посегателство срещу конституционното право на гражданите да участват в мирни протести. Обвиняемите са опасни за обществото, единствената адекватна е най-тежката мярка“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.