Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев – докторант в “Международно право и отношения” на Югозападния университет

Иван Гешев – докторант в “Международно право и отношения” на Югозападния университет

Defakto.bg

Освен главен прокурор, Иван Гешев е и докторант в Правно-историческия факултет на Югозападния университет, зачислен на самостоятелна форма на обучение.

Това съобщи в. “Струма”. Мълвата за завоя на обвинител №1 към науката върви от известно време сред магистратите.

Оказа се вярна, Де факто я потвърди и от свои източници.

Иван Гешев е приет за докторант в катедра “Международно право и международни отношения”, а негов научен ръководител е лично деканът на Правно-исторически факултет на ЮЗУ доц.Николай Марин (който също е потвърдил новината, пред “Сега”). Неизвестна обаче остава темата на докторантурата на главния ни прокурор – справката в страницата на университета в Благоевград изисква лични данни.

Навремето ЮЗУ стана известен с именитите си възпитаници, един от завършилите юристи там е депутатът-бизнесмен-издател Делян Пеевски.

А миналото лято ректорът на този университет проф. Борислав Юруков заедно с колегата му от УНСС проф.Стати Статев изпратиха подкрепи за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор (наред с трудовите колективи на почти всички прокуратури у нас). Първоначално становищата на ректорите се представяха като такива на вузовете, после се оказа, че са лични.

За учебната 2019-2020 г. ЮЗУ е обявил конкурс за докторанти, като за  областта “право” отпуснатите бройки, са за “трудово право и обществено осигуряване” (1), “административно право и административен процес” (1), “международно право и международни отношения” (1), “право на Европейския съюз” (2). Прави впечатление, че всички са за редовна форма на обучение, с изключение на правото на ЕС, където има и 1 бройка за задочно обучение. Данните са от страницата на ЮЗУ.

За допускане до участие наред със заявление до ректора, автобиография по европейски образец, диплома за завършена образователно-квалификационна степен “магистър”, медицинско свидетелство от кандидатите се изискват също мотивационно писмо за участие в конкурса, както и “други документи, удостоверяващи интересите и постиженията им в съответната научна област”.

Иван Гешев е завършил “право” в Института на МВР в Симеоново. Започва като оперативен работник, после е следовател, накрая  прокурор. През 2019 г. бе единодушно номиниран от цялата Прокурорска колегия на ВСС за обвинител №1 и на два пъти избиран от Пленума на ВСС (в който заедно заседават съдии и прокурори) с 20 срещу 4 гласа. Повторният избор се наложи, след като президентът Румен Радев веднъж върна кандидатурата, като отказа да подпише указ.

Според Закона за висшето образование докторантурата се осъществява по индивидуален учебен план и включва подготовка и полагане на изпити, научноизследователска, педагогическа дейност и защита на дисертационен труд. Звеното, което обучава докторанта, утвърждава учебния план и ежегодно го атестира. Образователната и научна степен “доктор” се дава на докторант, който е положил изпитите, предвидени в учебния план, и е защитил дисертационен труд при условията и по реда на Закона за развитието на академичния състав в Република България.

За разлика от редовните докторанти /които държат изпит по специалността и чужд език/, според вътрешните правила за развитие на академичния състав на ЮЗУ тези в самостоятелна форма се приемат без изпит през цялата академична година, след представяне на проект на дисертационния труд, разработен в основната му част, допълва “Струма”.

Във вътрешните правила обаче е разписано, че независимо от формата, обучението на докторантите включва научноизследователска (художествено-творческа) дейност, включително участие в научни проекти, посещение и участие в учебни курсове (лекции, семинари, тюториали и др., преподавателска и/или експертна дейност, участие в научни форуми (национални и/или международни), изпити, предвидени в индивидуалния учебен план, защита на докторска дисертация.

Редовната и самостоятелната форма на обучение са с продължителност до 3 години, с минимален срок за обучение 2 години.

На снимката: Април 2019 г., ЮЗУ, зам.-главният прокурор (тогава) Гешев участва в церемонията по раздаването на дипломи в Правно-историческия факултет. 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.