Последни новини
Home / Законът / Пресслужбата на ПРБ зове Христо Иванов да се извини на прокуратурата за обидни твърдения към Гешев 

Пресслужбата на ПРБ зове Христо Иванов да се извини на прокуратурата за обидни твърдения към Гешев 

Defakto.bg

 В официално съобщение Дирекция „Публична комуникация“ на прокуратурата призовава Христо Иванов да се извини на Прокуратурата на Рупублика България за неверните си и обидни твърдения за главния прокурор Иван Гешев.  Причина е  изявление на лидера на „Да България“ за главния прокурор, в което  наред с  критики за избирателно упражняване на репресии,  използване на материали от СРС-та за пропагандни цели и др,  заяви, че Гешев е  използвал  „възрастна жена, обект на сексуално престъпление“  за свой пиар. Това стана в деня, в който Христо Иванов внесе сигнали в ВСС и МС за отзованене на главния прокурор.  Той поиска  от Борисов да нареди на Данаил Кирилов да задвижи отсраняването на  Иван Гешев от поста. По-късно Христо Иванов даде интервюта по темата и пред БНР и БТВ.

По този повод държавната пресслужба на прокуратурата заявява, че главният прокурор не е бил заснет  да разговаря с жертва на престъпление, в т.ч. „възрастна жена, обект на сексуално престъпление, каквито лъжливи внушения отправя Христо Любомиров Иванов“.   Той е  въвел в заблуждение и премиера Борисов  „чрез когото е изпратил сигнал до министъра на правосъдието, в който твърди за извършени нарушения на Конституцията, на Закона за съдебната власт и на Кодекса за етично поведение на българските магистрати“, казват от пресслужбата. 

От призива в съобщението не става ясно защо Христо Иванов трябва да се извинява на прокуратурата, ако волно или неволно е засегнал нейния  началник.

Цялото съобщение:

Във връзка с отправени в последните дни от Христо Любомиров Иванов, председател на политическа партия, поредица от неистини и неверни твърдения, Дирекция „Публична комуникация“ намира за необходимо да изясни обективната истина.

На 16 юли 2020 г. при посещение в гр. Шивачево във връзка с провеждана специализирана операция по противодействие на т.нар. „битова престъпност“ главният прокурор Иван Гешев не е бил заснет от служител на дирекцията да разговаря с жертва на престъпление, в т.ч. „възрастна жена, обект на сексуално престъпление“, каквито лъжливи внушения отправя Христо Любомиров Иванов. Такава среща изобщо не е провеждана. От публикувано в официалния канал на ПРБ в YouTube кратко видео е видно, че главният прокурор разговаря с жители на Шивачево, пред които изразява съжаление за извършено в града тежко престъпление, както и за предприетите действия по неговото разкриване и за недопускане на подобен вид криминални деяния в бъдеще. Това става ясно и от прессъобщение, което е разпространено до медиите на 16 юли 2020 г., като същото, заедно с видеото, са публикувани и на интернет страницата на ПРБ. Никъде в профила на главния прокурор в социалната мрежа Twitter не е посочвано, че Иван Гешев е разговарял с жертвата на престъпление.

Въпреки тези напълно достъпни и лесно проверими факти, в свои интервюта от 23 юли 2020 г., пред Диана Янкулова в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ на БНР и пред Цветанка Ризова в предаването „Лице в лице“ на телевизия бТВ, Христо Любомиров Иванов целенасочено въвежда в заблуждение журналистите и съответната аудитория, като с изявленията си в качеството си на партиен лидер, същият оказва политически натиск върху независимостта на прокуратурата, уронва престижа на съдебната власт и накърнява конституционно установения ред за разделение на властите.

Освен слушателите и зрителите, оказва се, че Христо Любомиров Иванов е въвел в заблуждение и министър-председателя на Република България, чрез когото на 22 юли 2020 г. е изпратил т.нар. „сигнал“ до министъра на правосъдието, в който твърди за извършени нарушения на Конституцията, на Закона за съдебната власт и на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. В сигнала си Христо Любомиров Иванов отправя неотговарящо на истината твърдение, че „на 16 юли 2020 г. в съобщение и видео, споделени в социалната мрежа Twitter, г-н Гешев публикува кадри и разговор с възрастна жена, жертва на сексуално насилие. Видеокадрите и изказването на главния прокурор, направени явно от неговия екип, показват лицето на жертвата на сексуалното насилие, без да са насочени към преследване на извършеното престъпление и са публикувани единствено за търсене на PR ефект.“ Дори само тези неистини показват пълната несъстоятелност и нищожност на т.нар. „сигнал“ от Христо Любомиров Иванов.

Дирекция „Публична комуникация“ призовава Христо Любомиров Иванов, председател на политическата партия, да поднесе извиненията си за поредните му неверни и обидни твърдения, отправени по адрес на Прокуратурата на Република България.

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

3 коментара

  1. Сблъсъкът на нагъл Гешев и тъп Иванов е епохално зрелище 😊

  2. Христо Иванов си мисли, че хората го харесват повече, а то става обратното!

  3. Арсениев

    Христо Иванов е протеже на олигарха Иво Прокопиев. А както всички знаем лъжите и спекулациите са запазена марка на кръга Капитал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.