Последни новини
Home / Законът / Рокадите в кабинета бяха гласувани в отсъствие на премиера Борисов, който ги предложи (допълнена)

Рокадите в кабинета бяха гласувани в отсъствие на премиера Борисов, който ги предложи (допълнена)

Defakto.bg

Владислав Горанов отказа да е депутат, освободиха го

Със 116 гласа „за“ и 89 „против“ парламентът прие рокадите в кабинета.   Час след началото на пленарното заседание за оставките и рокадите в правителството, народните предствители излязоха в почивка, докато очакват премиерът Бойко Борисов да дойде лично за обсъжданията. Поредното му отсъствие от пленарна зала и то когато трябва да се гласуват  министерски промени по негово предложение,  вбеси опозицията в лицето на БСП, която настоя Борисов да се появи. Цвета Караянчева даде 15 минути време за това. Министър председателят не дойде и след почивката.  Според Караянчева, в конституцията и правилника на Народното събрание нямало изискване премиерът да присъства. Ролята му бе поета от вицепремиерът Томислав Дончев.

Грасувани бяха оставките на четирима министри – на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на вътрешните работи Младен Маринов и на туризма Николина Ангелкова.

Здравният министър Кирил Ананиев поема финансите. Шеф на МВР ще бъде Христо Терзийски, сега директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Начело на икономиката застава Лъчезар Борисов, сега зам.-министър в същото ведомство. Здравното министерство поема проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница. Вицепремиерът Марияна Николова поема туризма, с което се слага край на конфликта между Валери Симеонов (НФСБ) и досегашния министър.

В дебатите говориха само депутати от БСП, които казаха, че искат оставката на цялото правителство, както и че са мислели, че Владислав Горанов ще си тръгне по процедурата „Нено Димов“, т.е. след арест заради несъбраните такси от хазарта.Също е че  един неуспешен здравен министър като Кирил Ананиев не трябва да бъде връщан във финансовото министерство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че  нужна оставката на целия кабинет, за да се разгради мафиотско-олигархичния модел на управление на държавата. Тя пак призова младите и умните да изградят България пак и да следват целите – качествени закони, работа в интерес на гражданите и свобода.

Румен Гечев посочи, че само огромният скандал около Държавната комисия по хазарта е бил достатъчен, за да бъде отстранен финансовият министър Владислав Горанов от неговото ведомство. И посочи, че Горанов е закъснял фатално с мерките срещу кризата. „Сега правителството ще се опита да постигне ефекта на вампирясването – фирмите, които вече са фалирали, тепърва да ги съживява“, каза соцдепутатът.

От ДПС нямаше изказвания.

В декларация от ГЕРБ осъдиха поведението на държавния глава Румен Радев, който снощи излезе при протестиращите и призова за нов парламент. Председателят на ПГ на  управляващата партия Даниела Дариткова остро разкритикува президента от парламентарната трибуна

Вчера той призова не само за разпускане на Народното събрание, но и за промяна в конституцията. Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на президентска република. Под прикритието, че чува гласа на народа всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и на практика отправя призиви за еднолично управление. Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната, на неуважението към легитимно избраното при законно проведени изброи правителство“, каза Дариткова по време на дебатите в парламента около рокадите в правителството.

Бившият вече министър на финансите Владислав Горанов се отказа от мястото си като народен представител.  Той е депозирал оставката си и като депутат. „За“ нея гласуваха 104 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ – 7, с което тя бе приета.

След като той бе освободен от поста министър на финансите, Горанов имаше право да заеме мястото си в  парламента –  преди да стане министър той бе водач на листата на парламентарните избори през 2017 г. в 24-ти  Многомандатен избирателен район – София.

Така музикантът Калин Вельов, за който се твърдеше, че ще е депутат само седмица,  остава като народен представител в парламента.

About De Fakto

Проверете също

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение …

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.