Последни новини
Home / Избрано / Времето на двойните стандарти свърши

Времето на двойните стандарти свърши

Defakto.bg
 Екатерина Баксанова,И.П.И
Така поне твърди в началото на юли главният прокурор Иван Гешев в „Туитър“ по повод на конфликта, състоял се между прокурора от Върховна касационна прокуратура (ВКП) Георги Асенов и охранители в плевенска болница. На прокурора е повдигнато обвинение за хулиганство и унищожаване на чуждо имущество (телефон).
Тепърва предстои съд да прецени дали деянието е съставомерно след разглеждане на делото по същество. Към настоящия момент и двете съдебни инстанции, гледали мярката за неотклонение на обвиняемия, постановяват отказ за задържането му под стража, за което настоява прокуратурата. Според първата (Софийски градски съд) разследването не е извършено обективно и липсват данни за извършено престъпление. Според втората (Софийски апелативен съд) има превес на събиране на обвинителни доказателства и деянието е укоримо, но само от гледна точка на Етичния кодекс на магистратите.Със завидна бързина (под три седмици от писанията в „Туитър“) прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност[1] Георги Асенов, след искане за това на главния прокурор. Единодушното козируване на членовете на колегията не е изненада. Свидетели сме на тази тенденция от години.Няма как да коментираме казуса по същество, но има как да подчертаем сериозните институционални дефицити и противоречия, които изпъкват по този повод:

  • Непропорционалната наказателната репресия спрямо прокурора от ВКП за стълкновение, в резултат на което не са настъпили вреди. Желанието  за задържане под стража е силно озадачаващо и предвид личността на лицето, което не просто не е имало предишни сходни прояви, напротив. Професионалните и моралните му качества очевидно са оценени високо от прокурорската колегия след като е спечелил конкурс за преместване[2] през 2019 г. в Специализираната прокуратура (където е командирован от 2018 г.), и конкурс за повишаване във Върховната касационна прокуратура т.г. Освен това е единственият редови прокурор, номиниран от свои колеги за член на ВСС през 2012 г.;
  • Угодническата избирателност на прокурорската колегия в уж сходни казуси. Димитър Франтишек нападна дете на опашка на училищна лафка, тъй като го е прередило и в резултат на това получи забележка от ръководителя на Софийска районна прокуратура, която прокурорската колегия отмени. В допълнение на това е и особено услужлива при шеметното му кариерно израстване, като в момента дори е кандидат за ръководител на Апелативна специализирана прокуратура (преди това на специализираната).

Изглежда физическата саморазправа с деца е далеч по-малко укоримо от скандал с възрастни в болница, за който удобно се повдига обвинение, позволяващо (по силата на чл 230, ал.1 от ЗСВ) замесеният магистрат да се отстрани временно от длъжност. Освен като един от магистратите, споменати в разследването „Осемте джуджета“, Франтишек е известен и с прекратяването на досъдебното производство по „Яневагейт“, отказа от повдигане на обвинение срещу Делян Пеевски за набеждаване и др. Георги Асенов пък говори рядко, но открито за проблемите в прокуратурата[3] като е бил и в конфликт с ръководтсвото на любимата на властта спецпрокуратура. А както вече сме виждали от случая с Бойко Атанасов, който разказа за създадените в прокуратурата „шпицкоманди“ – говорещите се наказват.

Асенов определя случващото се с него като саморазправа и „пpeдyпpeждeниe – дa видитe ĸaĸвo мoжe дa ce cлyчи нa вceĸи eдин мaгиcтpaт и пpoĸypop, ĸoйтo нe жeлae дa paбoти пo нaчинa нa ĸoмaнднo-aдминиcтpaтивния мeтoд“. Предвид твърденията му, а и предвид течащите процеси, ерозиращи общественото доверие в прокуратурата, мълчанието на Асоциацията на прокурорите е смущаващо. То е традиционно, oсвен ако не трябва да защитава главния проурор. Наградата за подобна лоялност? Съвсем скоро шефът на асоциацията ще стане член на прокурорската колегия към ВСС.

Не по-малко тревога буди и мълчанието на върховните прокурори и въобще на всички прокурори. Ясно е, че професионалната им организация е ялова, но винаги има варианти за изразяване на позиция. Дори по време на Филчевото мракобесие имаше отпор от редовите прокурори – поне няколко алтернативни прокурорски организации, съпротива на отделни лица. Демократичните им рефлекси понастоящем изглежда липсват или поне са сериозно закърнели. А времето за показване на здрав гръбнак е назряло. Ако го пропуснат, главният съвсем ще го пречупи. Случката с Георги Асенов е недвусмислена демонстрация как това се случва с отделните прешлени. Защото времето на двойните стандарти никога не е свършвало.

 


[1] http://www.vss.justice.bg/page/view/105612

[2] http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/22/pr-02-23-01-2019-pk.pdf

[3] https://www.youtube.com/watch?v=l7ocEOoDATc и http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/7/full-protokol35-03_13_2011.pdf

*Коментарът е от седмичния бюлетин на ИПИ

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вижданията на кандидата за ВСС: Критики на един “скандален” министър (Христо Иванов), конкурси само на входа на Темида, повишения по предложения на шефовете

Документите на единствения кандидат за ВСС от професионалната квота на следователите Стефан Петров бяха публикувани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.