Последни новини
Home / Законът / Без шанс, Атанас Бобоков остава арестант

Без шанс, Атанас Бобоков остава арестант

Defakto.bg

Това е фарс, накрая ще осъдя държавата, обяви бизнесменът

Без изненади, Атанас Бобоков остава с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това окончателно постанови днес състав на Апелативния специализиран съд, председателстван от Веселина Вълева (зам.-шеф на съда).

Атанас Бобоков (който ръководеше компанията „Монбат“) е арестант от края на май, когато в гръмка акция бяха задържани той, бившият вече зам.-министър на екологията Красимир Живков, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, бизнесменът с фирми за рециклиране на отпадъци Николай Миховски. Първоначално арестувани бяха също Айгюн Еминов – собственик на площадка за отпадъци в Плевен и Васил Богданов – бивш управител на „Монбат рисайклинг“. Всички, плюс другия брат Пламен Бобоков, имат обвинения за организирана престъпна група за внос и депониране на опасни отпадъци.

Еминов и Богданов обаче започнаха да дават показания срещу Атанас Бобоков и останалите и първо им бе определен „домашен арест“, а вече са с най-леката мярка „подписка“. В същото време единствено спрямо тях има повдигнати и допълнителни обвинения – за управление на опасни отпадъци не по установения ред (за Еминов) и за данъчно престъпление (за Богданов). От изявление на прокурор Мария Дойчева днес се разбра, че облекченото им положение се дължи на „добронамереност“ към обвинението.

По това дело Пламен Бобоков изначално е с определена гаранция от 1 000 000 лева, но прокуратурата веднъж го задържа, задето внесъл сумата със закъснение, а съдът на две инстанции (специализиран и апелативен специализиран) отказа задържане. (Него после го арестуваха по другото дело, за прословутия „престъпен сговор“ с президентския секретар Пламен Узунов, но по него в крайна сметка е с гаранция от 10 000 лева).

Сега Атанас Бобоков бе поискал да излезе от ареста. Само че твърдо остава зад решетките след два последователни отказа – първо на Специализирания съд, днес и на Апелативния специализиран съд. Аргументът е, че е налице обосновано подозрение  бизнесменът да е в твърдяната организирана престъпна група и има риск да извърши престъпление, ако бъде пуснат –  да влияе върху вече разпитани свидетели.

Историята е известна, а, макар не без усилията на държавното обвинение казусът да се прочу като „групата за боклуците“, фирмите „Монбат“ не внасят и не рециклират смет, а оловна паста, която използват в производството на акумулатори. Напоследък ни се показваха и „открити“ заровени отпадъци край Червен бряг.

В изложението си адвокат Илиян Василев бе категоричен – целта на разследването е да бъде ударен бизнесът на братя Бобокови и спецорганите се използват като бухалка. Според прокурор Дойчева го твърдял от „юридическа безпомощност“, понеже спецобвинението е събрало достатъчно доказателства, за да изобличи тази „престъпна завера“.

Атанас Бобоков: Глупости!

След като получи разрешение от съда, Атанас Бобоков говори пред медиите.

И заяви:

„Този процес е голям фарс! Само съм чувал, че наказателната прокуратура и съд са една бухалка, но сега го видях на собствения си гръб. Като нормален гражданин винаги съм мислел, че в затвора или в ареста се вкарват престъпници. Но аз да лежа в ареста два месеца и да ми се повдигат безумни обвинения, дори не съм сънувал. Слушам и се мая как този съд продължава да намира аргументи да продължи да ме държи в ареста. И за неспециалисти е ясно, че няма такова деяние, което да го осмисли. Знаете как започна всичко – с една пиар акция на прокуратурата, с едни композиции за боклук от Италия, контейнери, а прокуратурата добре знае кои са вносителите, не са братя Бобокови, не е „Монбат“, но само ние бяхме арестувани!“

На въпрос кой точно иска да вземе бизнеса му, Бобоков отвърна: „Не ми се стои година и половина в ареста“.

Но после продължи: „Знае се кои са тези вносители, става дума за пластмасови отпадъци, те се горят, горят се от 4 фирми, които имат такъв лиценз. На всичкото отгоре италианската държава дава пари за това, напълно законно е. Въпросът е от тези 4 всички ли имат наистина лиценз или два от лицензите са купени. А най-големият въпрос е какво правим ние насред този „боклук“?!  Ние имаме завод в Италия, който раздробява акумулатори и съставките се рециклират тук, за да стават олово. Това е цялата работа, прокуратурата го знае, но не сваля обвинението. Ние внасяме оловната паста, за да правим олово, което ни е нужно за акумулатори, 50 000 годишно. И полипропиленови парчета, които рециклираме и влагаме в нови кутии за нашите акумулатори“.

Атанас Бобоков не се впусна в темата дали чрез тях, братята, се удря и президентът и толкова ли е силен човекът, който иска да отнеме бизнеса им. Но все пак каза:

„Гледахте депутата Валери Симеонов, който усмихнат след нашето арестуване каза да се готви следващия в списъка Валентин Златев. Значи има списък! Фирмата („Монбат“) обаче не е спряла да работи, тя има убийствени резултати за последните два месеца, работи отлично и без мен, явно някой и това е видял“.

На въпрос как ще коментира твърденията на прокуратурата, че в тази „група“ Пламен Бобоков е осигурявал високите протекции, Атанас Бобоков заяви:

„Това е много странно, разпитвани са секретарките на двамата зам.-министри на екологията. И, о, ужас – те не знаят имената на Атанас и Пламен Бобокови, нито лицата им. ВМРО отговаря за това министерство – на екологията. Тези хора от прокуратурата и съда дори не са чели специалния Закон за управление на отпадъците, където всичко ясно е разписано – като условия за лицензи, задължения и т.н. Има и една наредба с глоби, представете си каква е глобата за онзи, който заравя опасен отпадък в земята – 20 000 лева! При рецидив – 50 000 лева, каква страшна цифра! Но онова, което го гледахме по телевизията как се изравя в Червен бряг, е от 2017 г., прокуратурата го знае оттогава, дала го е на вещи лица за експертиза… Защо го вадят сега? Прокуратурата много добре знае кой го е заровил (ботевградска фирма). Но, за да съм в ареста, трябва нещо да ми се вмени – че устно съм давал нареждания на коя фирма да се дадат отпадъците. И това го твърди човек, който е получавал по 250 000 лева годишно от мен – за да е самостоятелен (Васил Богданов – б.р.). А прокуратурата къде товари отпадъка от Червен бряг – на нелицензирана площадка в ТЕЦ – Бобов дол!

Твърдят сега, че устно съм нареждал на служителка да съставя документи с невярно съдържание. Глупости!“

Накрая, попитан как вижда продължението на тази история, Атанас Бобоков каза:

„Сигурно ще стоя 8 месеца в ареста (един от допустимите срокове по закон – б.р.), накрая няма да има дело, или ще има дело, но няма да ме има в обвинителния акт или ще падне на някоя инстанция, най-накрая ще осъдя България, задето съм стоял невинен в ареста. Ето това ще стане“. Допусна, че може да бъде оставен зад решетките и до година и половина – крайния срок за задържане в досъдебното производство, при особено тежки престъпления.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.