Последни новини
Home / Законът / Делото за строителството на “Алепу Вилидж“ – отложено, няма и ОВОС за строежа

Делото за строителството на “Алепу Вилидж“ – отложено, няма и ОВОС за строежа

Defakto.bg

Бургаският административен съд отложи делото за строителството в защитената местност Алепу.  То бе образувано по протест  прокуратура,  която поиска да бъде обявено за нищожно издаденото разрешение за строителство на обекта. Делото беше отложено за 21 септември заради процесуални пречки и ненавременно уведомяване и неявяване на представител на възложителя „Алепу Вилидж“.

От прокуратурата заявиха, че поддържат протеста си.  Както Де Факто писа,  Окръжна прокуратура – Бургас внесе  в Административния  съд  протест с искане да бъде обявено за  нищожно допълнително разрешение за строеж на курортен комплекс „Алепу вилидж” .  В съобщението на  държавното обвинение се  казваше, че след  проверка на законността на строежа е установено, че в нарушение на Закона за устройство на територията са  направени  изменения  в инвестиционния проект, както и вписване на нов възложител, който не фигурира в две  строителни разрешения. прокуратурата атакува изграждането на подпорната стена по линия на издаденото разрешение за строеж.

Към този аргумент сега се добавя и  липсата на ОВОС за изграждането на подпорната стена. Това сериозно увеличава шансовете на обвинението  да спечели делоот – липсата на ОВОС е съществено нарушение на правилата.

Междувременно, след проверка на Върховна административна прокуратура,  ДНСК  е  спряла заради констатирани нарушения извършването на строителни дейности по 8 сгради в свързвания с бизнесмена Васил Божков комплекс “Нове хоумс” в София, съобщи държавното обвинение.   Строежът се спира заради липсата в проекта на предвидени в ПУП-а едноетажни междинни връзки между сградите, ккато и заради неспазени отстояния. Отстоянията не са спазени при 8 от сградите, при две от тях било установено, че вместо изискуемите по закон 21,4 м., между сградите има разстояние от едва 3 метра. От съобщението на прокуратурата, публикувано и на сайна на ДНСК, става ясно, че строежът се спира до отстраняване на нарушенията.

About De Fakto

Проверете също

30 дни арест за руския опозиционер Алексей Навални

30 дни арест получи руският опозиционер Алексей Навални, реши  съдът. Такъв срок поиска и обвинението,  …

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и Елена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.