Последни новини
Home / Законът / Единни стандарти за дисциплинарната дейност на ВСС и еднакви правила за прекрояване на съдебната карта предлага единственият кандидат Евгени Иванов

Единни стандарти за дисциплинарната дейност на ВСС и еднакви правила за прекрояване на съдебната карта предлага единственият кандидат Евгени Иванов

Defakto.bg

ВСС публикува биографията, концепцията и декларациите на единствения кандидат за член на Прокурорската колегия на ВСС от професионалната квота Евгени Иванов.

Както е известно, на 26 септември в пряк вот прокурорите от страната ще избират нов свой представител, който да изкара мандата на Даниела Машева (зам.-главен прокурор) в действащия съвет до октомври 2022 г. Срокът за номинации приключи на 17 юли, а преди изслушването от Общото събрание на обвинителите и самия вот има ред процедурни стъпки. Представянето и оповестяването на концепция и декларации е една от тях.

Прегледът на концепцията на единствения кандидат впечатлява най-вече с вижданията му за дисциплинарната практика и прекрояването на съдебната карта. Явно с добри намерения, за да не се превръщат дисциплинарните санкции в „механизъм за репресия“, Иванов издига идеята за Единни стандарти на дисциплинарната дейност на ВСС – и за съдии, и за прокурори и следователи. В същото време в дисциплинарната си дейност Съдийската и Прокурорската колегии са суверенни, резултат от разделянето им именно за да се предотвратят нелигитимни намеси на представители на обвинителната власт в кадровите дела на независимия арбитър, съда. От тази гледна точка постигането на „единство“ било и в критериите, звучи проблемно. Особено в актуалната ситуация.

Друга идея е въвеждането на „еднакви, справедливи и безпристрастни правила за всички органи на съдебната власт“ при прекрояването на съдебната карта. И то при започналия „необратим процес“ по преструктурирането на прокуратурите, след конституционното решение от 2017 г. – структурата на съдилищата и прокуратурите не е задължително изцяло да се припокрива, което отприщи прекрояването на РП. Ако изложеното в концепцията означава по същия тертип да се прекроят и районните съдилища, това би било тотално зачертаване на разделението на колегиите във ВСС. Ако ли кандидадът е имал предвид нещо друго, дано по-нататък да го разясни.

Общото впечатление от прочита е, че като че ли концепцията не е писана днес, в разгара на обществения протест и исканите оставки, една от които е на главния прокурор Иван Гешев, включително заради употребата на държавното обвинение.

Биографията на Евгени Иванов е известна – завършил право в Нов български университет, работил е само в органите на съдебната власт, започва като съдебен кандидат в СГС, после е военен следовател, прокурор в Софийската военно-окръжна прокуратура, зам.-шеф, от 2012 г. е титулярен обвинител във Военно-апелативната прокуратура. От 2013 г. е председател на Асоциацията на прокурорите, трети мандат.

Кандидадът е посочил също съавторството си в две стихосбирки „Темида“ на Съюза на юристите, както и в „Помагало за работа на етичните комисии“, издадено от ВСС. Сред „други умения и компетенции“ е записал „устойчивост и способност за работа под напрежение, умения за ефективна комуникация с магистратската общност и медиите, позитивна нагласа“.

В мотивите си да приеме номинацията за член на Прокурорската на колегия на ВСС е изтъкнал „проявяване на инициативност за надграждане на достиженията на държавното обвинение в борбата с престъпността, разработване и утвърждаване на политики и приемственост по добри практики в духа на реформата на съдебната системаупотирост и последователност при утвърждаване на позитивен облик и високо обществено доверие“. Заявява убеденост, че доверието в съдебната власт трябва да се заслужи както от обществото, така и от отделния магистрат, което може да бъде постигнато „единствено чрез пълна прозрачност на процеса на вземане на решенията в Съдийската и Прокурорската колегия, както и в Пленума на ВСС, активни действия, насочени към категорично отхвърляне на практиките, свързани с внушения за влияния в разследването и дейността на държавното обвинение под всякаква форма и начин, реализиране на отговорност при нарушения, непримирима борба срещу корупцията и престъпността в страната“.

Основна цел в работата му като член на ВСС ще е да гарантира върховенството на закона и достигане европейските стандарти за независимост, прозрачност, ефективност и отчетност. Иванов е записал също безупречен морал и нравственост на магистратите и категорична нетърпимост към неетични прояви на свои колеги – като начин за възвръщане на общественото доверие. Ще работи за „пълноценни, професионални взаимоотношения с представителите на изпълнителната и законодателната власт и периодична оценка на резултатите от провежданата  реформа на съдебната система и своевременна реакция при липса на резултат от приложените мерки“.

За натовареността, която отчита като един от сериозните въпроси в системата и специално за отчитането й  заявява, че трябва да се вземат предвид инфраструктурното, демографското, културното, криминогенното, социално-икономическото отношение на районите на отделните органи на съдебна власт.

За атестирането настоява за ясни критерии за оценяване, за конкурсите – за ясна визия и перспектива.

Залага на ефективно развитие на процесите на мотивиране на магистратите и съдебните служители чрез поощрения и награди. „Все по-често ставаме свидетели на занижена или липса на съществуваща първоначална мотивация, отсъствие на чувство за постижение и лично професионално израстване, което се проявява и като продължителен престой на място в заеманата длъжност при висока квалификация за нея“, пише претендентът. При реално постигнати резултати от съдиите, прокурорите и следователите отсъства признание, в много случаи то е ненавременно или не в нужната степен, което следва да се промени.

За дисциплинарната практика четем: да се усъвършенства дисциплинарната практика на ВСС, сред магистратите битува усещането, че дисциплинарните производства се образуват по неясни стандарти и с оглед личността на дисциплинарноотговорното лице. Тази ситуация може да бъде преодоляна с въвеждането на Единни стандарти за дисциплинарна дейност на ВСС, преосмисляне на дисциплинарния процес, за да не се превърне в механизъм за репресия. Създаване на устойчива практика за индивидуализиране на дисциплинарните наказания, обективност на проверките и крайните оценки за виновно нарушение.

Обявава се за участие на магистратите в разработването на новата наказателна политика, чрез включването им в работата по изменение на наказателните закони, като отговорността за мотивирането и включването им е на ВСС. Наложително е разтоварване на прокуратурата от разследване на престъпления, които са с ниска обществена опасност или представляват административни нарушения. Реформа на процесуалния формализъм в досъдебното производство, изчистването от непитични дейности като надзора върху дела срещу неизвестен извършител, които в модерните правораздавателни системи са приоритет на полицията.

Оценява като успешна медйната политика на ВСС. Смята, че въвеждането на правила за пряка комуникация на членовете на ВСС с магистратите и обратната връзка, като гаранция за запазване на тяхната независимост при обмена на информация и избягване на всякакво съмнение за лобиране, кадруване или фаворизиране на магистрат също ще доведе до нарастване на доверието. Между другото, никой не е забранил пряката комуникация на кадровиците с магистратите, а дали и как я осъществяват е техен въпрос.

За съдебната карта вече бе казано по-горе.

Евгени Иванова се обявява и за повишаване на нивата на обезщетения, предвидени в застрахователните договори на магистрати и служители.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.