Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ организира конференция за новата конституционна реформа

„Правосъдие за всеки“ организира конференция за новата конституционна реформа

Defakto.bg

Конференция под надслов „Конституционната реформа в правосъдието –за утвърждаване на правовата държава“ организира инициативата „Правосъдие за всеки“.

На 17 юли от инициативата представиха предложенията си за актуална реформа в основния закон, както и в ЗСВ. Сред тях – да се премахне текстът на чл. 126, ал. 2, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху обвинителите в страната, както и изобщо фигурата „главен прокурор“ от Конституцията. От Закона за съдебната власт да се зачертаят Специализираният и Апелативният специализиран съд, а в НПК да се въведе съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство. Предложенията бяха внесени в Президенството във връзка с конституционните консултации, започнати от държавния глава.

Целта на форума, насрочен за сряда, е широк дебат и обсъждане на нужната реформа, така че да се изработи общ идеен проект, обясняват от „Правосъдие за всеки“.

И още:

„Промени в глава „Съдебна власт“ на Конституцията са задължително условие за утвърждаване на страната ни като правова държава на картата на Европа. Началото беше поставено през 2015 г. с мъчително прокаран и орязан законопроект на министър Христо Иванов и Седем идеи за съдебна реформа на „Правосъдие за всеки“.

Пет години по-късно, в критичен за страната момент, подемаме нова кампания с по-радикални идеи. Те вече са внесени при президента, но целта ни е по-амбициозна.

Искаме да обединим идеите и усилията на юристи, конституционалисти и магистрати за изработване на идеен проект за конституционна реформа. Той не само ще бъде представен на консултациите при президента, който се ангажира с тази задача. Ще се постараем да огласим и разясним уговорените предложения, за да потърсим широка подкрепа в обществото.

Днес, по улиците и площадите на страната, хиляди хора настояват за смяна на корумпираната власт. Но оставките и нови избори са нищо, ако не се промени системата, за да не може тази власт да се възпроизвежда отново. Нужен е рестарт на държавата и той започва с конституционна реформа в правосъдието“.

В конференцията ще участват евродепутатът от Румъния Рамона Стругариу, от групата „Обнови Европа“ (която бе питала Иван Гешев за „Апартаментгейт“ и ред други скандали, при първото му представяне пред Комисията ЛИБЕ – за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи), Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи, Атанаска Дишева от Съдийската колегия на ВСС, Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Един коментар

  1. Пичове – хайде напрегнете си ги тия глави – първо и най-ванжо е да се преборим за честно преброяване на населението за да бъдат премахнати около милион мъртви души, които решават кой да разпределя милиардите ни. След това трябва да си гарантираме демократични избори без този милион инжикция и стотиците хиляди купен и корпоративен вот да превръщат мафията във фактор. Трето също много важно забраняваме социологическите проучвания да ни внушават кой на кой е алтернатива.

    Дотогава каквото и да променяте управляващите ще си го моделират и ще си назначават удобни лица било то чрез рекет или друго. Гешев си го избраха номинирани от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.