Последни новини
Home / Законът / Административният съдия Теодора Георгиева е одобрена за прокурор в Европейската прокуратура

Административният съдия Теодора Георгиева е одобрена за прокурор в Европейската прокуратура

Defakto.bg

Административният съдия Теодора Георгиева е одобрена от Съвета на ЕС за прокурор в  Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.  Заедно с Георгиева са  одобрени и представителите на останалите 21 държави, които участват в институцията и образуват колегията на Европейската прокуратура.

Вчера Съветът е назначил  прокурорите  от 22-те страни, които участват в институцията, съобщи БТА.   Заедно с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши те ще осъществяват надзор на разследванията и действията по повдигане и поддържане на обвинение и ще  упражняват правата си в съдилищата на държавите от ЕС.

На 13 март м.г. българското правителство  одобри три  кандидатури за европейски прокурор от  България, предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността.  Това бяха  Десислава Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура (вече зам.-главен прокурор), Светлана Шопова-Колева – прокурор в Софийска градска прокуратура и Теодора Георгиева – съдия в Административен съд – София град. От тях с обосновано становище и обикновено мнозинство Съветът на ЕС трябваше да подбере най-подходящата кандидатура.

Прокурорите в новата европейска прокуратура имат шестгодишен мандат. Но тъй като е предвидена и ротация на всеки три години, някои от мандатите на първите попълнения могат да приключат по-рано.

Преди да стане съдия в Административен съд – София град, Георгиева е била прокурор в Софийската градска прокуратура. Тя се яви на конкурса за Европейската прокуратура заедно с още шестима кандидати.

Ocнoвнaтa зaдaчa нa Eвpoпpoĸypaтypa щe e дa paзcлeдвa и пoвдигa oбвинeния зa пpecтъплeния cpeщy бюджeтa нa Eвpoпeйcĸия cъюз –  измами, корупция, трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро.  Дo мoмeнтa caмo нaциoнaлнитe влacти мoгaт  дa пoддъpжaт oбвинeния зa злoyпoтpeби c бюджeтитe нa EC.

Съставът на Европейската прокуратура действа в интерес на съюза  и не търси, нито приема указания от която и да било външна инстанция,  обяви Регламентът за създаването й.  Така се гарантира, че институциите, органите, службите и агенциите на съюза и държавите членки зачитат независимостта на Европейската прокуратура и не се стремят да ѝ оказват влияние при изпълнение на нейните функции.

Седалището на ЕП е в Люксембург.  Миналата година Съветът на ЕС и Европейският парламент назначиха Лаура Кьовеши за първи европейски главен прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.