Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Протестите не ми пречат на работата, Кадиев го сезира със съмнителна сделка на „Топлофикация-София ЕАД“

Иван Гешев: Протестите не ми пречат на работата, Кадиев го сезира със съмнителна сделка на „Топлофикация-София ЕАД“

Defakto.bg

Борбата с битовата престъпност и корупцията по високите етажи са основни приоритет на пракуратурата, обяви гл. прокурор

Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми,  заяви главният прокурор Иван Гешев във Велики Преслав по повод продължаващите протестни демонстрации, които искат неговата оставка и тази на правителството. ‘София и жълтите павета не са България“, каза още той, добавяйки, че хората от страната се вълнуват от битовата престъпност.

От  2-3 години насам има 90% спад на телефонните измами, заяви  Гешев.  „Това е огромен успех за правоохранителната ни система, защото най-уязвими на този вид престъпления бяха нашите баби, дядовци, хора над 70 години, на които се прибираха последните пари и те не можеха да живеят достойно.  Ако някой беше казал преди 3 години, че този бич за българските пенсионери може да бъде сведен до единични случаи, както е тази година – никой нямаше да повярва“, добави той.

Гешев  заяви още, че целите на прокуратурата за 2020 година са две – борбата с битовата престъпност и корупцията по високите етажи. „Ако само преди 6 месеца някой бе казал, че обвиняемият Васил Божков ще се издирва и ще се укрива в Дубай, това щеше да звучи като научна фантастика. Сега е ангажирана наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове. Целта на прокуратурата е да покаже, че няма двойни стандарти“,  заяви още Гешев.

По повод изявлението на главния прокурор, че борбата с корупцията  е приоритет за прокуратурата,  бившият депутат  Георги Кадиев обяви във Фейсбук, че  веднага е сигнализирал Гешев със съмнителна корупционна сделка на  Топлофикация-София ЕАД, с която е нанесена щета на столичани за над 2 млн. лева.  Същият казус постави и омбудсманът Диана Ковачева в сигнал до КЕВР, за случая алармира и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ).

Факсимиле от сигнала на Кадиев до гл. прокурор Гешев

Ето какво написа във Фейсбук Кадиев:

 Съмнявам се в резултата, но съм длъжен да опитам
Във връзка с днешното изявление на гл.прокурор Гешев, че основен приоритет на прокуратурата е борба с корупцията във висшите етажи на властта, подадох сигнал до него за потенциална корупционна сделка с участието на Топлофикация-София ЕАД, водеща до щета за общинското дружество, респективно всички столичани, от около 2.16 млн.лв.
Сделката е толкова нескопосана и съшита с бели конци и толкова явно увреждаща интереса на Топлофикация-София, че, също като в случая с хазарта, никой не би си позволил това без санкция от принципала, т.е. Столична община.
Нали не мислим, че Комисията по хазарта е решила да ощети бюджета със 700 млн.лв., без да знаят Борисов и Горанов? Нали не мислим, че Топлофикация-София ще прави такива сделки, без да знае Фандъкова?
През 2015 г. подадох подобен сигнал за нагласени сделки под пазарна цена срещу НЕК. Тогава щетата беше към 30 млн.лв. Подадох го до министър Петкова, тя уж го даде на прокуратурата и… нищо.
Съмнявам се този път да е различно, но съм длъжен да опитам. Впрочем, и работодателските организации подадоха сигнал по същия казус.
Когато ви говорят за висока цена на тока, помнете- голяма част от нея се дължи на корупцията в системата. Така е и с еврофондове, и в здравеопазване, съдебна система и дори футбола.
Затова обществото иска оставка.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.