Последни новини
Home / Законът / И Моника Маковей осъди Румъния в Страсбург

И Моника Маковей осъди Румъния в Страсбург

Defakto.bg

След Лаура Кьовеши, Моника Маковей също осъди Румъния. С решение от днес Европейският съд по правата на човека в Страсбург приема нарушение на чл. 10 от ЕКПЧ – правото на свободно изразяване на мнение. Решението е взето с 5 на 2 гласа. Евросъдът присъжда 6 505 евро обезщетение и 3 000 евро разноски. Председател на 7-членната камара е българският съдия Йонко Грозев.

През май тази година настоящият главен прокурор на ЕС Кьовеши също спечели дело срещу Румъния в Страсбург, заради уволнението й като главен прокурор “Антикорупция”, в нейния случай ЕСПЧ откри нарушения на правата на справедлив процес и свобода на изразяване.

В случая “Маковей” става дума за осъждане за клевета заради публичен коментар, което е имало “смразяващ ефект” върху правото на свободно мнение.

Моника Маковей е някогашният министър на правосъдието на Румъния, която даде старт на съдебната реформа и битката с корупцията по високите етажи на властта, като усилията бяха отчетени при приемането на северната ни съседка в ЕС. На поста е от 2004 г. до 2007 г. Докато е министър, дава тласък на Националната дирекция за борба с корупцията, която разследва политици, включително членове на правителството, както и магистрати (впоследствие главен прокурор “Антикорупция” стана Кьовеши). От 2009 г. Маковей е член на Европейския парламент от групата на консерваторите и реформистите.

Случаят

На 7 септември 2009 г. два вестника публикуват коментари на госпожа Маковей, направени на летен лагер на Демократично-либералната палтия, по адрес на двама политици от Социалдемократическата партия – депутат и сенатор. Маковей заявява, че като адвокати двамата са сключвали договори за милиони евро с държавни предприятия от техните избирателни райони и окачествавя това  като класически пример на политическа корупция и търговия с влияние. Според една от статиите евродепутатът заявява и че не би трябвало членовете на Парламента да упражняват и адвокатска професия и са нужни законодателни промени в тази насока.

През октомври 2009 г. сенаторът D.Ş. внася иск срещу Маковей, тъй като коментарите й са го дискредитирали пред обществото и неговите политически партньори.

През октомври 2010 г. първоинстанционният съд отхвърля иска, като приема, че Моника Маковей в случая е упражнила правото си на свободно изразяване на мнение.

Апелативният съд в Букурещ обаче уважава иска за клевета и осъжда Маковей да плати около 2 300 евро обезщетение за вреди, както и разпорежда съдебното решение да бъде публикувано за нейна сметка в националните всекидневници.

През ноември 2013 г. Върховният касационен съд потвърждава решението, приемайки, че Маковей е изрекла неистини, обвинявайки D.Ş в политическа корупция заради битието му на сенатор и адвокат, навредила е на репутацията му и в случая критиката надхвърля допустимите  граници, дори и спрямо публични фигури. Последната инстанция заявява също, че обезщетението за вреди надали ще възпре Маковей да прави подобни коментари в бъдеще, но публикуването на решението би имало същия ефект.

Решението на Евросъда

Съдебното решение срещу Маковей е намеса в правото й по чл. 10 от Европейската конвенция, приема камарата на ЕСПЧ.

Коментарите са визирали поведението на  D.Ş. в неговия политически аспект и не са засягали личната му сфера и правото на личен живот. А властите са имали възможност за “тясна граница на преценка” при обсъждането на казуса, нещо повече, съдилищата са достигнали до различни изводи – докато първоинстанционният съд е приел, че става дума за изразяване на мнение, по-горните инстанции смятат, че са налице твърдения за неистински факти за корупция.

Според Евросъда в коментарите си Маковей е посочила поведението на двамата политици като пример за „типичен акт на корупция чрез политическо влияние ” в по-широкия контекст на конфликт на интереси, подкрепящ заканодателната идея да се забрани съвместяването на работата в Парламента с адвокатската професия. Изявленията й не са имали за цел да обвиняват двамата визирани политици в същинска корупция, която се преследва наказателно. Освен това действително е налице информация за подписани доходоносни договори за правна помощ с държавни компании.  

Някои от използваните от Маковей изрази може и да са били твърде остри и полемични, както и преувеличени. Но това е част от свободния дебат за опасностите в политиката, гарантиран в едно демократично общество. В същото време наложените санкции – изплащане на обезщетение и на поемане на разноските за публикуване на осъдителното решение, са можели да окажат възпиращ ефект върху упражняването на правото на свободно изразяване. Подобна намеса не е преследвала легитимна цел  и е нарушила чл. 10 от ЕКПЧ.

На “особено мнение” са останали съдиите Карло Ранцони и Стефани Вилкстрьом. Съдия Кшищоф Войтичек е излязъл със свое становище по казуса.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.