Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът поиска „Топлофикация София“ да публикува цените на топлинните счетоводители

Омбудсманът поиска „Топлофикация София“ да публикува цените на топлинните счетоводители

Defakto.bg

 Омбудсманът Диана Ковачева поиска от изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД Александър Александров  да публикува утвърдените от него цени на услугата дялово разпределение на топлинна енергия, предоставяна от фирмите за топлинно счетоводство, които са нейни подизпълнители.

С голяма тревога отбелязвам, че дружеството не е публикувало на страницата си в интернет или по друг подходящ начин информация за битовите клиенти какви цени за дялово разпределение ще бъдат задължени да плащат през новия отоплителен сезон на избраната от тях фирма за дялово разпределение“, посочва Ковачева.

Омбудсманът казва, че  липсата на такава информация е в разрез с изискването на Закона за защита на потребителите: „Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането й от потребителя.“ Законът изисква също така информацията да бъде вярна, пълна, четлива, ясна и разбираема.

По случая националният омбудсман се обърна и към председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов с препоръка да прецени необходимостта в Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от топлофикационните дружества изрично да се запише задължение на Продавача своевременно да публикува по подходящ начин цените на услугата дялово разпределение, които утвърждава по силата на действащата нормативна уредба. 

В писмото си до КЕВР Ковачева обръща внимание и на проблем, поставен на общественото внимание от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ). В публични становища АОРБ твърди, че на 16.07.2020 г. „Топлофикация София“ ЕАД е извършила чрез „непрозрачна сделка“ на Българската независима енергийна борса продажба на занижени цени на значително количество електроенергия 110 450 мВтч, като по този начин дружеството е ощетено с над 2 млн. лв.

Предвид прякото влияние, което финансовите резултати на „Топлофикация София“ ЕАД имат върху регулираните цени както на топлинната енергия, така и на електрическата енергия, настоявам да използвате всички законови правомощия за проверка по случая“, казва  Диана Ковачева в писмото си до КЕВР. Сигнал със същия казус отправи до главния прокурор и финансистът Георги Кадиев.

 

Препоръката до „Топлофикация София“ ЕАД тук

Писмото до КЕВР тук

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Един коментар

  1. Dima Todorov

    Да изискваш публикуване е важно, но много по-важно е да изискаш обосновка на тези цени. Да се знае какви разходи покриват цените. Да се публикуват заплатите на служителите, бонусите, подаръците за рождени дни и т.н. Ето това трябва да поиска да се публикува Омбудсманът Ковачева, а не само да имитира дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.