Последни новини
Home / Законът / Софийски градски съд прие да разгледа поисканото от прокуратурата заличаване на „БНС – Еделвайс“

Софийски градски съд прие да разгледа поисканото от прокуратурата заличаване на „БНС – Еделвайс“

Defakto.bg

Софийски градски съд е допуснал за разглеждане исковата молба на Софийска градска прокуратура за прекратяване регистрацията  на „Български национален съюз – „Еделвайс“  Съдът е приел представените множество доказателства на прокуратурата, които аргуентират  искането за заличаване на регистрацията на сдружението и е  насрочил  на 05 октомври дата за провеждане на заседанието.

В началото на годината Софийска градска прокуратура внесе искане за прекратяване на дейността на организацята с аргумента, че дейността й  нарушава Конституцията и е насочена срещу суверенитета на държавата, териториалната цялост на страната и единството на нацията и пр.  Противозаконно „БНС-Еделвайс“ е създал и своя военизирана структура, а изказвания на членовете му  насърчават насилие и език на омраза, основани на расова, етническа,  антисемитска пропаганда.  По повод досъдебното производство за смъртта на член на управителния му съвет,  бяха извършени обиски и претърсвания и иззети  множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер, съобщи СГП.

Прокуратурата установи  също, че в разрез с разпоредбите на закона, изискващ минимум трима членове, сдружението, считано от 27.01.2020 година извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души.

Сдружението е организатор на  факелното шествие Луковмарш на  22 февруари 2020 година, а  близките връзки на  генерал Христо Луков с  националсоциалистическия режим на Третия Райх, са повод за  противоречиви политически оценки, свързани с него.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.