Последни новини
Home / Законът / Софийски градски съд прие да разгледа поисканото от прокуратурата заличаване на “БНС – Еделвайс”

Софийски градски съд прие да разгледа поисканото от прокуратурата заличаване на “БНС – Еделвайс”

Defakto.bg

Софийски градски съд е допуснал за разглеждане исковата молба на Софийска градска прокуратура за прекратяване регистрацията  на „Български национален съюз – „Еделвайс“  Съдът е приел представените множество доказателства на прокуратурата, които аргуентират  искането за заличаване на регистрацията на сдружението и е  насрочил  на 05 октомври дата за провеждане на заседанието.

В началото на годината Софийска градска прокуратура внесе искане за прекратяване на дейността на организацята с аргумента, че дейността й  нарушава Конституцията и е насочена срещу суверенитета на държавата, териториалната цялост на страната и единството на нацията и пр.  Противозаконно „БНС-Еделвайс” е създал и своя военизирана структура, а изказвания на членовете му  насърчават насилие и език на омраза, основани на расова, етническа,  антисемитска пропаганда.  По повод досъдебното производство за смъртта на член на управителния му съвет,  бяха извършени обиски и претърсвания и иззети  множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер, съобщи СГП.

Прокуратурата установи  също, че в разрез с разпоредбите на закона, изискващ минимум трима членове, сдружението, считано от 27.01.2020 година извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души.

Сдружението е организатор на  факелното шествие Луковмарш на  22 февруари 2020 година, а  близките връзки на  генерал Христо Луков с  националсоциалистическия режим на Третия Райх, са повод за  противоречиви политически оценки, свързани с него.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.