Последни новини
Home / Законът / Левицата напусна пленарното заседание заради отсъстващия Борисов. „Крие са като мишка“, заяви Стоян Мирчев

Левицата напусна пленарното заседание заради отсъстващия Борисов. „Крие са като мишка“, заяви Стоян Мирчев

Defakto.bg

За пореден път депутатите от левицата и управляващите  се изпокараха в  Народното събрание заради нежеланието на премиера Бойко Борисов да се отчита в парламента. Въпреки настояването на опозицията министър-председателят да дойде в Народното събрание и лично да представи социално-икономическите мерки в подкрепа на бизнеса и хората пред депутатите, той не дойде.

Министър-председателят да дойде и да не говори пред парламента за „мазнинки“, това може да го казва на улицата, тук да дойде с числа – какво е изпълнението на бюджета, какви са прогнозите до края на годината, от къде идват тези два милиарда, как ще бъдат компенсирани, и да дебатираме как тези пари ще стигнат до хората“, призова от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.  Тя заяви, че обявеният от правителството социално-икономически план на стойност около 2 млрд. лева за възстановяване на страната от кризата трябва да бъде лично представен от премиера пред народните представители в пленарната зала, съпроводен с актуализацията на бюджета.

Нинова критикува Борисов, че раздава пари, карайки джипа, не се вслушва в исканията на протестиращите за правова държава и не идва в парламента, където трябва да се дебатират мерките.  Едни от исканията на протестите по улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате!“, обърна се Нинова към управляващите. И заяви, че  вмъкването на текстове за диференцирана ДДС ставка за някои стоки и услуги директно на второ четене във вече отворен законопроект лишава опозицията от възможността да отправи свои предложения и е бягство от публично обсъждане на въпроса.

Председателят на НС  Цвета Караянчева каза, че ще предаде искането на БСП на премиера. Последваха обаче поредица от процедури, в които социалистите продължиха да настояват Борисов да дойде в парламента, викайки „Оставка“.

Социалистът Стоян Мирчев поиска почивка, докато премиерът не дойде в парламента. От трибуната той каза: „Откакто са протетстите г-н Бойко Борисов е най-големият страхливец, води България към катастрофа. Той трябва да е тук и да обясни как ще се премине през тази ситуация, в която той ни е поставил, и да спре да се крие като мишка„.

Цвета Караянчева го наказа  за обида.  Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призова  Караянчева: „Г-жо председател, ако колегите от БСП са в емоционална криза, дайте им 10 минути почивка, за да се успокоят и да пристъпим спокойно към работата“.

Цялата група на БСП отказа да гласува дневния ред на парламента и демонстративно напусна пленарната зала.

В дневния ред на Народното събрание няма нито една дума за икономическите мерки, няма нито една дума за тези 1.8 млрд. лв., няма нито една дума за тези 50 лв. на пенсионерите, за тези хора, които останаха без работа и няма кой да им плати съществуването през тези месеци. Няма нито една дума за тези 700 млн., които ББР щеше да дава, а са дадени 7 млн. Няма нито една дума за тези 27 хил. фирми, които очакват помощ от държавата.  Тази програма на обществото не  отговаря на очакванията на обществото и за това ПГ на „БСП за България“ ще освободи пленарната зала, за да може да продължите да заседавате и да се криете зад дебелите стени на българския парламент„, заяви БСПГеорги Свиленски

С процедурани хватки Борисов така и не се яви пред народните представители. Както се разбра от страницата му във Фейсубк, че с джипа е заминал да инспектира Балкански поток. Този път го придружава  шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

About De Fakto

Проверете също

Търговец, доведен до фалит, осъди Народното събрание, ВАС и НАП за съществено нарушение на правото на ЕС

Народното събрание, Върховният административен съд и НАП са осъдени  да заплатят солидарно на бившия търговец …

Съдия Васил Петров: Издръжка на дете в брачен договор,  допустимо определяне и ред за присъждане*

Д-р Васил Петров,  съдия в Софийския районен съд   1.Увод Семейният кодекс от 2009 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.