Последни новини
Home / Законът / Маринела и Ветко Арабаджиеви – под „домашен арест“, Специализираният съд върна делото на прокуратурата (допълнена)

Маринела и Ветко Арабаджиеви – под „домашен арест“, Специализираният съд върна делото на прокуратурата (допълнена)

Defakto.bg

Спецсъдът освободи от мярката за неотклонение „задържане под стража“  Маринела и Ветко Арабаджиеви и им наложи „домашен арест“.  За Маринела Арабаджиева  решението на съда подлежи на незабавно изпълнение.  Съпругът й,  трябва да изчака решението на Апелативния спецсъд. И двамата в момента са в столична болница и се включиха в съдебното заседание по скайп.

В разпоредителното заседание днес Специализираният съд за втори път прекрати делото срещу съпрузите и още петима за организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на налози и пране на пари го върна на прокуратурата да се „поправи“. Допуснати са сериозни процесуални нарушения, категоричен бе съдът. Най-сериозният аргумент е, че след екстрадирането му по решение на Испания от миналия март Ветко Арабаджиев е обвинен, а в края на миналата година и предаден на съд за престъпление, за което не е искано неговото предаване. Така в решението за екстрадиция Испания не го е предавала за данъчно престъпление, за каквото той е обвинен у нас. Правилата са железни – едно лице може да бъде преследвано само за деянията, за които е предадено.

Де факто неведнъж описа този „пропуск“. Макар че той става ясен още в началото на годината, когато има и отговор от испанския съд на наше запитване, специализираната прокуратура е отправила „допълнително“ искане за данъчното престъпление едва на 28 април (месеци след внасянето на обвинителния акт и образуването на съдебното производство).

По неофициална информация испанският съд е изпратил вече исканото му разрешение. За това, след връщането на делото, прокуратурата отново би трябвало да повдигне обвиненията за данъчно престъпление, вече на законно основание.

По този повод днес адвокатите настояха за отвод на прокурорите, не спазили закона.  Според прокурор Кирил Пейчинов обаче Арабаджиев бил предаден от Испания „безусловно“ (защо ли тогава са пращани питания, а и искания?). Съдът отхвърли искането за отвод на обвинителя, както и искането за отвод на съдебния състав заради предубеденост.

Това е второ поред прекратяване на съдебното производство на фазата на разпоредителното заседание – първото бе през май. На 16 юли обаче Апелативният специализиран съд отмени определението на Специализирания съд заради „неясни мотиви“. Тогава втората инстанция върна и освободената под „домашен арест“ Маринела Арабаджиева отново в килията.

Прокуратурата отново ще протестира акта на Специализирания съд.

Разследването срещу семейството тръгна преди 2 г. , а в края на 2019 г. Арабаджиеви и още петима бяха обвинени от специализираната прокуратура за организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на налози и пране на пари, като конкретно деянията били извършвани в различни форми на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г. Обвинителният акт бе внесен през декември 2019 г.  Отделно обвинение по това дело, но само за пране на пари има и синът Вълчо Арабаджиев.

Маринела и Ветко Арабаджиев се сдобиха с обвинения,  докато  бяха извън България и бе издадена европейска заповед за задържането им.  През март те  бяха задържани край Барселона, испански съд разреши екстрадицията първо на Ветко, после и на Маринела.  У нас прокуратурата арестува сина им Вълчо, докато не стана ясно, че родителите му ще бъдат върнати в България.

 

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.