Последни новини
Home / Актуално / Осем НПО поискаха изслушване в Антикорупционната комисия на Европарламента за ситуацията с правото у нас

Осем НПО поискаха изслушване в Антикорупционната комисия на Европарламента за ситуацията с правото у нас

Defakto.bg

Осем експертни организации, които извършват наблюдение върху правосъдната система в България,  изпратиха писмо до Комисията по човешки права, правосъдие и вътрешни работи и Антикорупционната група в Европейския парламент. В писмото си юристите изброяват фрапнатни  случаи на нарушаване на върховенството на правото и данни за корупция от последните месеци – аудиозаписите с министър-председателя Бойко Борисов, СМС-те между Владислав Горанов и Васил Божков, разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ и др.

Напомнят, че девет години след делото „Колеви срещу България“ все още няма развитие на процедурата за  независимо разследване срещу главния прокурор на България, което го прави „безнаказан и безотчетени и така може да е “ сериозна заплаха за върховенството на правото в страната“.

В писмото са включени и действия на прокуратурата, които според авторите са недопустима намеса в политическия живот на страната и погазване на основни принципи на правовата държава. Юристите, изготвили писмото, настояват за изслушване пред Европарламента, на което да бъдат дискутирани проблемите в българската съдебна система, като посочват:

Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите срещу критични към властта граждани, собственици на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничения на неправителствения сектор в страната, политическите изказвания на настоящия, а и на предишните главни прокурори и тяхната недопустима намеса в политическия живот на страна, са причината да поискаме изслушване в комисията LIBE, на което да Ви запознаем подробно със ситуацията в България.“

Вижте целия текст на писмото, адресирано до  Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

 

Уважаеми г-н АГИЛАР

Уважаеми членове на LIBE,

 

Като представители на адвокатски и експертни организации и като граждани на България и Европейския съюз искаме да изразим  дълбокото си безпокойство от  процесите по потъпкване на основни права и свободи и основни принципи на Съюза в България.  Водени от загрижеността за състоянието на демокрацията в страната ние  настояваме за изслушване на заседание на се в България. На мнение сме, че Европейският парламент следва да бъде информиран за това какво се случва в отделните държави членки особено, когато то се отнася да върховенството на правото – един от стълбовете, на които е изграден ЕС и особено в контекста на новия Механизъм за върховенство на правото, който ще се отнася до всички държави членки.

Български институции, които са натоварени с функциите да ръководят справедливи наказателни и административни процеси са използвани за избирателно правосъдие, политически и медийни акции, намеса в частни бизнеси и репресия на личности, които имат критична позиция спрямо управлението на страната.

Отговорно твърдим, че в основата на изброените до тук проблеми стои нереформираната българска прокуратура.

                Моделът, структурата и управлението на българската прокуратура все още не са се еманципирали от модела на прокуратурата на Съветския съюз и на Руската федерация. Във фигурата на главния прокурор има концентрация на огромна и неконтролируема власт. Един от показателните примери за мащабите на този проблем е делото „Колеви срещу България“. ЕСПЧ посочва, че не е предвидена ефективна процедура за отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за ефективно разследване и повдигане на обвинения срещу него и неговото обкръжение, поради което не могат да бъдат проверени доказателства за връзката на тогавашния главен прокурор Никола Филчев с конкретното убийство и предхождащата го институционална репресия. [1] Това дело показва и че главен прокурор, който е безнаказан и безотчетен може да бъде сериозна заплаха за върховенството на правото в страната.

 

 Поради липсата на отчетност и злоупотребата с власт от страна на прокуратурата, България беше осъждана многократно в Европейския съд за правата на човека. През 2015 г. специална комисия на ЕСПЧ прие становище относно Българската прокуратура, в което посочва: „В повече от 45 съдебни решения срещу България, е съдът установява, че властите не са изпълнили техните задължения да проведат ефективно разследване и счита, че тези повтарящи се недостатъци разкриват наличието на системен проблем“ `[2]

 

        В свой доклад от 2015 г. Комисията GRECO към Съвета на Европа констатира, че „Като цяло доверието на обществеността в специализираните органи и           системата на наказателното правосъдие остава ниско и чувството за безнаказаност за извършителите на корупция се увеличава.“ (GRECO 2015)[3]

  • През 2019 г. в свое становище Съвета на Европа констатира, че „Девет години след делото „Колеви срещу България“ все още няма развитие относно гарантирането на процедура по независимо разследване срещу главния прокурор на България“.“[1]
  • Считаме, че ако българското общество не получи обратно усещането за справедливост и върховенство на правото, тази тенденция може да се превърне в улично правосъдие. Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите срещу критични към властта граждани, собственици на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничения на неправителствения сектор в страната, политическите изказвания на настоящия, а и на предишните главни прокурори и тяхната недопустима намеса в политическия живот на страна, са причината да поискаме изслушване в комисията LIBE, на което да Ви запознаем подробно със ситуацията в България.  Надяваме се на Вашата готовност да ни изслушате.

  • Считаме, че прогласените в чл. 2 от Договора за Европейски съюз ценности – зачитане на човешко достойнство, свобода, равенство, демокрация и върховенство на правото са поставени пред системни рискове в България и това е проблем както за българските граждани, така и за кохерентното гарантиране на тези ценности в рамките на Европейския съюз като цяло.

  • С уважение /ОРГАНИЗАЦИИ ПОДКРЕПЯЩИ ПИСМОТО/:
  •                        „АНТИКОРУПЦИОНЕН ФОНД“
  • Бойко Станкушев, изпълнителен директор
  • www.acf.bg
  •               „БЪЛГАРСКИ АДВОКАТИ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА“
  • Диляна Маркова, изпълнителен директор
  • http://blhr.org
  • „БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУТ ЗА ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИ“
  • Биляна Гяурова-Вегертседер, изпълнителен директор
  • http://www.bili-bg.org/2/page.html
    • БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ“
    • Красимир Кънев, председател
    • „ПРОГРАМА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ“
    • Гергана Жулева, изпълнителен директор

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.