Последни новини
Home / Актуално / Осем НПО поискаха изслушване в Антикорупционната комисия на Европарламента за ситуацията с правото у нас

Осем НПО поискаха изслушване в Антикорупционната комисия на Европарламента за ситуацията с правото у нас

Defakto.bg

Осем експертни организации, които извършват наблюдение върху правосъдната система в България,  изпратиха писмо до Комисията по човешки права, правосъдие и вътрешни работи и Антикорупционната група в Европейския парламент. В писмото си юристите изброяват фрапнатни  случаи на нарушаване на върховенството на правото и данни за корупция от последните месеци – аудиозаписите с министър-председателя Бойко Борисов, СМС-те между Владислав Горанов и Васил Божков, разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ и др.

Напомнят, че девет години след делото „Колеви срещу България“ все още няма развитие на процедурата за  независимо разследване срещу главния прокурор на България, което го прави “безнаказан и безотчетени и така може да е ” сериозна заплаха за върховенството на правото в страната”.

В писмото са включени и действия на прокуратурата, които според авторите са недопустима намеса в политическия живот на страната и погазване на основни принципи на правовата държава. Юристите, изготвили писмото, настояват за изслушване пред Европарламента, на което да бъдат дискутирани проблемите в българската съдебна система, като посочват:

Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите срещу критични към властта граждани, собственици на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничения на неправителствения сектор в страната, политическите изказвания на настоящия, а и на предишните главни прокурори и тяхната недопустима намеса в политическия живот на страна, са причината да поискаме изслушване в комисията LIBE, на което да Ви запознаем подробно със ситуацията в България.“

Вижте целия текст на писмото, адресирано до  Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

 

Уважаеми г-н АГИЛАР

Уважаеми членове на LIBE,

 

Като представители на адвокатски и експертни организации и като граждани на България и Европейския съюз искаме да изразим  дълбокото си безпокойство от  процесите по потъпкване на основни права и свободи и основни принципи на Съюза в България.  Водени от загрижеността за състоянието на демокрацията в страната ние  настояваме за изслушване на заседание на се в България. На мнение сме, че Европейският парламент следва да бъде информиран за това какво се случва в отделните държави членки особено, когато то се отнася да върховенството на правото – един от стълбовете, на които е изграден ЕС и особено в контекста на новия Механизъм за върховенство на правото, който ще се отнася до всички държави членки.

Български институции, които са натоварени с функциите да ръководят справедливи наказателни и административни процеси са използвани за избирателно правосъдие, политически и медийни акции, намеса в частни бизнеси и репресия на личности, които имат критична позиция спрямо управлението на страната.

Отговорно твърдим, че в основата на изброените до тук проблеми стои нереформираната българска прокуратура.

                Моделът, структурата и управлението на българската прокуратура все още не са се еманципирали от модела на прокуратурата на Съветския съюз и на Руската федерация. Във фигурата на главния прокурор има концентрация на огромна и неконтролируема власт. Един от показателните примери за мащабите на този проблем е делото „Колеви срещу България“. ЕСПЧ посочва, че не е предвидена ефективна процедура за отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за ефективно разследване и повдигане на обвинения срещу него и неговото обкръжение, поради което не могат да бъдат проверени доказателства за връзката на тогавашния главен прокурор Никола Филчев с конкретното убийство и предхождащата го институционална репресия. [1] Това дело показва и че главен прокурор, който е безнаказан и безотчетен може да бъде сериозна заплаха за върховенството на правото в страната.

 

 Поради липсата на отчетност и злоупотребата с власт от страна на прокуратурата, България беше осъждана многократно в Европейския съд за правата на човека. През 2015 г. специална комисия на ЕСПЧ прие становище относно Българската прокуратура, в което посочва: „В повече от 45 съдебни решения срещу България, е съдът установява, че властите не са изпълнили техните задължения да проведат ефективно разследване и счита, че тези повтарящи се недостатъци разкриват наличието на системен проблем“ `[2]

 

        В свой доклад от 2015 г. Комисията GRECO към Съвета на Европа констатира, че „Като цяло доверието на обществеността в специализираните органи и           системата на наказателното правосъдие остава ниско и чувството за безнаказаност за извършителите на корупция се увеличава.“ (GRECO 2015)[3]

  • През 2019 г. в свое становище Съвета на Европа констатира, че „Девет години след делото „Колеви срещу България“ все още няма развитие относно гарантирането на процедура по независимо разследване срещу главния прокурор на България“.“[1]
  • Считаме, че ако българското общество не получи обратно усещането за справедливост и върховенство на правото, тази тенденция може да се превърне в улично правосъдие. Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите срещу критични към властта граждани, собственици на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничения на неправителствения сектор в страната, политическите изказвания на настоящия, а и на предишните главни прокурори и тяхната недопустима намеса в политическия живот на страна, са причината да поискаме изслушване в комисията LIBE, на което да Ви запознаем подробно със ситуацията в България.  Надяваме се на Вашата готовност да ни изслушате.

  • Считаме, че прогласените в чл. 2 от Договора за Европейски съюз ценности – зачитане на човешко достойнство, свобода, равенство, демокрация и върховенство на правото са поставени пред системни рискове в България и това е проблем както за българските граждани, така и за кохерентното гарантиране на тези ценности в рамките на Европейския съюз като цяло.

  • С уважение /ОРГАНИЗАЦИИ ПОДКРЕПЯЩИ ПИСМОТО/:
  •                        „АНТИКОРУПЦИОНЕН ФОНД“
  • Бойко Станкушев, изпълнителен директор
  • www.acf.bg
  •               „БЪЛГАРСКИ АДВОКАТИ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА“
  • Диляна Маркова, изпълнителен директор
  • http://blhr.org
  • „БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУТ ЗА ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИ“
  • Биляна Гяурова-Вегертседер, изпълнителен директор
  • http://www.bili-bg.org/2/page.html
    • БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ“
    • Красимир Кънев, председател
    • „ПРОГРАМА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ“
    • Гергана Жулева, изпълнителен директор

About De Fakto

Проверете също

Български адвокат представлява PUSSY RIOT пред Европейския съд по правата на човека

Европейският съд по правата на човека (EСПЧ) комуникира втора жалба на Пьотр Верзилов, Мария Алехина, …

В сила е забраната за посещения в дискотеки, нощни барове и клубове на закрито до 8 ноември (заповедта)

От 06.00 ч. на 25.10.2020 г. до 00.00 часа на 08.11.2020 г.  като временна противоепидемична …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.