Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия с нов говорител

Прокурорската колегия с нов говорител

Defakto.bg

Пенсионират с отличия бивш член на ВСС и претендент, загубил жребий за съвета

Калина Чапкънова (на снимката) е новият говорител на Прокурорската колегия на ВСС. Това единодушно решиха кадровиците по предложение на Евгени Диков. Чапкънова става и част от Екипа за реакция при възникване на кризи.

В тези си качества тя заема мястото на напусналата съвета Даниела Машева, която вече е зам.-главен прокурор.

Калина Чапкънова бе окръжен прокурор на Бургас, избраник от парламентарната квота. Във ВСС оглави Комисията по професионална квалификация и информационни технологии, по принцип открита, диалогична, на няколко пъти защити позиции и ясно отговори на обвинения, отправени й от други кадровици.  Факт е, подписа номинацията на новия главен прокурор, както и всички останали от Прокурорската колегия, и гласува за него.

Очаквано, кадровиците назначиха Данаил Шостак за зам.-шеф на Специализираната прокуратура. Той е обвинителят в гръмките дела срещу Лиляна Деянова, Атанас Бобоков и др.

А, по предложение на Иван Гешев, бяха извършени „кадрови промени в администрацията на Апелативна специализирана прокуратура“ – назначиха още една хигиенистка (чистачка).

С пенсиониране и с отличия от системата си тръгват двама обвинители от Апелативната прокуратура в Пловдив, като и двамата са свързани с ВСС.

Румен Боев, зам.-апелативен прокурор, бе член на предишния състав на съвета, избраник на прокурорите.

Ясенка Шигарминова бе кандидат за член на действащия ВСС от професионалната квота и при прекия вот на обвинителите постигна еднакъв резултат с Огнян Дамянов. За това измежду двамата бе теглен жребий и в съвета влезе Дамянов.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.