Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Гражданските протести набират огромна обществена енергия, не виждам сила, която да им противостои

Румен Радев: Гражданските протести набират огромна обществена енергия, не виждам сила, която да им противостои

Defakto.bg

Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват, особено когато са ясни и еднозначни

         Президентът е готов със служебен кабинет

Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват – особено когато са ясни и еднозначни – така държавния глава отговори на журналистически въпрос за днешното решение на КС.   „Всеки, който използва Конституцията и законите за атаки на други институции, трябва да си носи своята отговорност“, заяви президентът Радев.

Днес Конституционния съд в отговор на искане за тълкуване от главния прокурор,   обяви, че президентът и вицепрезидентът носят само  политическа отговорност пред Народното  събрание,  ĸoeтo  caмò  peшaвa дaли дa пoвдигнe oбвинeниe  за нарушение на Конституцията или държавна измяна.  В тази процедура прокуратурата няма място.   Ако има данни за извършено престъпление, наказателно производство може да  се образува, но  двамата не могат да бъдат подслушвани и проверявани с процесуални и извън процесуални средства, когато това засяга личната им неприкосновеност.    Имунитетът пpeпятcтвa и извъpшвaнeтo нa oбиcĸи, пpeтъpcвaния, иззeмвaния, paзпити  и т.н. А това  означава, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани, докато са на постовете си, не могат да им се повдигат и обвинения.

По отношение на продължаващите протести и блокирането на улици, Румен Радев напомни, че винаги е призовавал за спазване на закона. „Когато самият министър-председател гази системно и законите, и Конституцията, и обществения договор, Вие какво очаквате от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят и искат да си върнат държавата?“, попита президентът.

Преживяваме исторически дни и тази история се пише от всички българи. Тези протести отварят пътя към бъдещето на България. Това е нашият шанс тук и сега. Хората са на площадите, скандират „Мутри, вън!“, набира се огромна обществена енергия и аз не виждам сила, която може да и противостои“, посочи още държавният глава. По думите му „процесът е необратим и всяко упорство на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата„, добави президентът.

Запитан за изтеклия пореден запис на премиера, президентът Радев посочи, че разговорът ясно показа поръчителя на очернящата кампания, която се води спрямо президентската институция. „ Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят Борисов завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор, добави държавният глава.

Отдавна съм заявил, че призивите на премиера за диалог и единение са измамни – той едно говори пред камерите, но по телефона дава съвсем други указания, коментира  президентът.

На въпрос дали е готов със служебно правителство държавният глава отговори, че професията му го е научила винаги да бъде готов.  „Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. И ако някой се страхува от Конституцията, това означава ли, че ние трябва да я отменим?“, заяви още държавният глава.

Президентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в церемонията по отличаване на най-големите компании за 2019 г. от класацията „Капитал топ 100“.

На самата церемония пред представителите на българския бизнес, отличени в класацията за 2019 г. на „Капитал“ за стоте най-големите компании у нас, държавинят глава заяви:   България трябва да си постави амбицията да постигне по-висок устойчив темп на икономическо развитие с много повече високи технологии и добавена стойност. Това означава предвидима нормативна база, блокиране на лобисткото законодателство, намаляване на  административната тежест, с електронно управление и дълбока трансформация на образованието и науката, каза Радев.

Ако искаме България да бъде модерна и демократична държава, в която младите българи да остават, трябва да се обединят усилията на всички за необратими обществени промени за върховенство на правото, защита на правата на гражданите и на правото на собственост“, отбеляза той.  Държавният глава допълни, че ще се постигне успех само ако обществената енергия в момента, доведе до положителен краен резултат. „Това означава България да бъде демократична държава не от гледна точка на фасадност на модерни институции, а да има наистина работещи институции и то с ясен правов ред“, заяви президентът.

 

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.