Последни новини
Home / Законът / Ина Лулчева: КС каза онова, което ясно пише в Конституцията – президентът не може да бъде разследван и обвиняван, докато е на поста си

Ина Лулчева: КС каза онова, което ясно пише в Конституцията – президентът не може да бъде разследван и обвиняван, докато е на поста си

Defakto.bg

Прокуратурата образува зрелищно дела ,  после дейността й затихва, а задържаните стоят под арест

Прокуратурата няма право да  разпространява дори  твърдения, че някой  е извършил престъпление, заяви адвокатът

Питането на главния прокурор за имунитета на държавния  глава до Конституционния съд беше излишно, защото конституцията е ясна –  държавният глава има наказателна неприкосновеност и той не може да бъде разследван от прокуратурата.  Така адвокат Ина Лулчева коментира пред БТВ тълкувателното  решение на КС , в което единодушно съдиите обявиха, че  президентът не може да бъде разследван и обвиняван за извършени престъпления, докато изпълнява функциите си на държавен глава. Koнcтитyциoннитe cъдии бяха единодушни,  че дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт пpoцecyaлни и извънпpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa отговорност.

Конституционният съд излезе с едно обосновано решение, въпреки че Конституцията е ясна по въпроса за имунитета на държавиня глава и вицепрезидента„, заяви Лулчева.  Тя поясни, че решението на съда ясно очертава границите на отговорността на президенат и вицепрезиденат –  само  Народното събрание, а не прокуратурата,  може да разследва президента, ако прецени, че има данни за държавна измяна или нарушение на конституцията.  Това не е обвързано задължително с извършване на престъпления и ако Народното събрание преценява, че са налице нарушения,  може да ги отнесе до Конституционния съд,   поясни адвокатът.

По повод изказваните мнения,  че държавният глава нарушава конституцията с призивите си за оставка на правителството и главния  прокурор, Лулчева обърна внимание, че според решението на съда ,  президенът е длъжен да следи  и реагира политически на обществените нагласи и настроения в обществото.

Месец след  като започна мандата на  Иван Гешев като главен прокурор, той  отправи конституционно питане за тълкуване на чл. 103 от основния закон, свързан с имунитета на президента и на вицепрезидента.  Той поиска Конституционният съд да се произнесе кога прокуратурата може да образува проверка или досъдебно производство срещу президента въпреки имунитета му, какво следва да прави с образувано разследване, при което бъдат открити данни за престъпление на президента, и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава.  Ден след като сезира съда с искането си,  прокуратурата  разпространи откъси от записи, набавени със специални разузнавателни средства. В тях „неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на републиката Румен Радев“ говори с началника на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. Двамата обсъждат проверка на антикорупционната комисия за назначаването на настоящата съпруга на президента като пиар на ВВС –  проверка, която беше приключила със становище,  че няма извършени нарушения.

Разпростарняването на всяки данни от досъдебните  производства, които не са за да се инфорамира обществото за някаква опасност, например екологична,  са в нарушение  на презумцията за  невиновност,  категоричен бе адвокатът.  „Прокуратурата няма право да   разпространява дори  твърдения, че някой  е извършил престъпление„, отбеляза Ина Лулчева.  Добави, че прокуратурата не дължи обяснение за  уменията си по делата, ако действа  законосъобразно.

Категорична е, че разпространените  разговори между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, в които няма никакво  престъпление,  са извършени без законно основание и с това е нарушено и правото им на защита. Лулчева обърна внимание, че бизнесът на братя Бобокови е сериозно застрашен след действията на прокуратурата.

Прокуратурата прави показани обвинения и арести, а след това дейността й затихва, стана ясно от думите на адвокат Лулчева.

За Маринела Арабджиева коментира, че  правосъдието я държи като заложник на неясни интереси.  „Не искам да кажа, че правосъдието се подиграва с нея, но тя пет пъти е освобождавана под домашен арест с  мотива, че няма опасност да се укрие, като последния път реално бе месец и половина в дома си, след което бе отново задържана, без да са налице никакви данни, че не спазва мярката или че ще се укрие„.  От думите на Лулчева стана ясно, че бившият екоминъстър Нено Димов  стои под домашен арест, а по делото му няма никакво движение.  Така е и с Иван Тодоров, шеф на Тад груп и др. , по чиито дела не се  извършват някакви следствени действия.

Делата се правят зрелищно, за да се предизвика обществен интерес и да се демонстрира дейност.  Това не е работа„, заключи адвокат Лулчева.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.