Последни новини
Home / Законът / Допълненията в ГПК срещу обидите и хулите в съда излязоха в „Държавен вестник“

Допълненията в ГПК срещу обидите и хулите в съда излязоха в „Държавен вестник“

Defakto.bg
Новите текстове в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), на които се разчита да са спирачка срещу обидите и хулите в съда са обнародвани в „Държавен вестник“.  Допълненията ще влязат в сила идния вторник.
В ГПК се създава нов чл. 100а:
Чл. 100а. (1) Процесуалните действия не може да съдържат заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации. В този случай те се смятат за нередовни.
(2) Алинея 1 не се прилага, когато използваните заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации се отнасят до обстоятелствата, на които се основава искането.
Проектът за обидите и хулите в съда бе внесен от Крум Зарков и група депутати от БСП. Първоначално той бе в по-разширен вариант, последваха и предложения от ГЕРБ и Обединени парториоти. На второ четене консесусно бе приет окончателният текст. Той обхваща всички възможни хипотези на използване на заплахи, обиди, нецензурни думи и квалификации. И обявява за нередовни, сиреч недействителни, всички процесуални действия, съпроводени с тях. Налице е и едно изключение.
До допълнението в ГПК се стигна заради епидемията от „вечни жалбоподатели“, заливащи съдилищата с искове, жалби, а после и настоявания за отводи. Обичайно действията им са съпроводени с хули и обиди срещу магистратите, които отхвърлят исковете. Пикът бе откритата заплаха за убийство, отправена към съдията от СГС Райна Мартинова от един от въпросните жалбоподатели Момчил Добрев, за което той е разследван от прокуратурата.
Първоначалният проект бе внесен миналата година, отлежаваше няколко месеца, но тази година бе приет и на първо, и на второ четене.
Междувременно и в Закона за съдебната власт използването на обиди и нецензурни изрази в съдопроизводството бе обявено за недопустимо.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.