Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Парламентът ударно прие поправки за извънредния труд в полицията

На първо четене: Парламентът ударно прие поправки за извънредния труд в полицията

Defakto.bg

Парламентът прие на първо четена единодушно със 137 гласа „за“ законопроекта за промяна на Закона за МВР, с който се въвеждат допълнителни възнаграждения за извънреден труд на полицейските служители.

В момента положеният труд в работни дни на седмицата  извън установеното работно време не се заплаща  като  извънреден труд.   С промените, подкрепени   от Националния съвет за Тристранно сътрудничество през седмицата,  се  предвижда нов подход, при който всеки труд, положен извън установеното работно време, до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.  За  държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще се установи подневно отчитане на работното време. Така за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск  до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни“.

Управляващите отрекоха поправките  да са резултат от протестите по улиците.   „Промяната се наложи не от това, че в момента служителите изпълняват някакви необичайни полицейски действия, а от работата ни от 13 март насам. Извънредният труд нарасна и тенденцията е към увеличаване на работата по противодействие на последиците от пандемията“, каза  новият вътрешен министър Христо Терзийски.

Мнозинството и  опозицията се разминаха по въпроса кога трябва да влезе в действие промяната.  От ГЕРБ искат това да стане от 1 януари 2021 г., а социалистите – от датата на обнародването на промяната в закона.

„От един месец служителите на МВР са тук на улицата от цялата страна, за да охраняват статуквото, да запазят това управление на държавата. Служителите на МВР се намират под натиск, в извънредна ситуация, която налага да бъде заплатен този извънреден труд, който полагат в момента на улицата – в ненормални условия, в жеги, под натиска на тълпата, която протестира, и тези хора трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин“, заяви соцдепутатът Иван Иванов.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви: „Законът за публичните финанси съвсем ясно казва, че промени в частта „Разходи за персонал“ не са възможни в рамките на бюджетната година“.

От утре парламентът излиза в едномесечна ваканация.  Очаква се  законопроектът да бъде окончателно приет през септември.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.