Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Парламентът ударно прие поправки за извънредния труд в полицията

На първо четене: Парламентът ударно прие поправки за извънредния труд в полицията

Defakto.bg

Парламентът прие на първо четена единодушно със 137 гласа „за“ законопроекта за промяна на Закона за МВР, с който се въвеждат допълнителни възнаграждения за извънреден труд на полицейските служители.

В момента положеният труд в работни дни на седмицата  извън установеното работно време не се заплаща  като  извънреден труд.   С промените, подкрепени   от Националния съвет за Тристранно сътрудничество през седмицата,  се  предвижда нов подход, при който всеки труд, положен извън установеното работно време, до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.  За  държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще се установи подневно отчитане на работното време. Така за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск  до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни“.

Управляващите отрекоха поправките  да са резултат от протестите по улиците.   „Промяната се наложи не от това, че в момента служителите изпълняват някакви необичайни полицейски действия, а от работата ни от 13 март насам. Извънредният труд нарасна и тенденцията е към увеличаване на работата по противодействие на последиците от пандемията“, каза  новият вътрешен министър Христо Терзийски.

Мнозинството и  опозицията се разминаха по въпроса кога трябва да влезе в действие промяната.  От ГЕРБ искат това да стане от 1 януари 2021 г., а социалистите – от датата на обнародването на промяната в закона.

„От един месец служителите на МВР са тук на улицата от цялата страна, за да охраняват статуквото, да запазят това управление на държавата. Служителите на МВР се намират под натиск, в извънредна ситуация, която налага да бъде заплатен този извънреден труд, който полагат в момента на улицата – в ненормални условия, в жеги, под натиска на тълпата, която протестира, и тези хора трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин“, заяви соцдепутатът Иван Иванов.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви: „Законът за публичните финанси съвсем ясно казва, че промени в частта „Разходи за персонал“ не са възможни в рамките на бюджетната година“.

От утре парламентът излиза в едномесечна ваканация.  Очаква се  законопроектът да бъде окончателно приет през септември.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.