Последни новини
Home / Законът / „Отровното трио“: По сделката за продажбата на „Виваком“ КПКОНПИ е ощетила данъкоплатците с 1 млрд. лева

„Отровното трио“: По сделката за продажбата на „Виваком“ КПКОНПИ е ощетила данъкоплатците с 1 млрд. лева

Defakto.bg

Христо Иванов прати сигнал в прокуратурата срещу вдигнатите  запори върху акции на три дружества, едно от които е БТК, като държавата се е отказала от права за сметка на данъкоплатците

Кабинетът на Бойко Борисов вече спокойно може да подаде оставка,  успяха да осъществят вероятно последната кражба в управлението си.  Това заявиха пред Министерския съвет  проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян,  едни от организатори на протестите, нашумели като „Отровно трио“.   Те визираха поредното придобиване на Виваком от нов шести  собственик. Сделката се е реализирала със съучастието на КПКОНПИ,  която е вдигнала запора на акциите на Виваком по аферата КТБ, за да се осъществи продажбата, е версията на тримата.

В петък следобяд  беше официално обявено, че компанията, известна с търговската марка „Виваком“, вече е собственост на сръбското телекомуникационно обединение „Юнайтед груп“, а сделката става възможна, след като синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са вдигнали запорите .  Според различни източници цената на сделката е  1.3 млрд. евро., което я прави сделката най-голямата в най-новата българска корпоративна история, писа „Капитал“.

Триото напомни  факти около компанията, станали  известни още в средата на юли. Тогава се разбра, че на 1 юли ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия (КПКОНПИ ) се е отказала от предявени претенции по делото за източването на КТБ в размер на 356 млн. лв. Оттеглянето на претенциите към три дружества – БТК, “Вива Телеком България” и InterV Investment, става в момент, в който се финализира сделката по продажбата на телекома, писа „Свободна Европа“. Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев също се усъмни, че тези искове се оттеглят заради финализирането на сделката.

Според нас става въпрос за лишаване на данъкоплатците от 1 милиард лева. Тази продажба не може да бъде осъществена без вдигане на запор и без съгласието на КПКОНПИ и синдиците на КТБ„,  заяви адв. Николай Хаджигенов. Той поиска да се каже кога е дадено това съгласие и при какви условия,  защото по думите му това е станало тихомълком. Както и защо държавата в лицето на КПКОНПИ е сметнала, че може да ощети интереса на гражданите и в чий интерес точно е това.

„Запорът на КПКОНПИ обезпечаваше финансовия интерес на всеки един български гражданин“, заяви Хаджигенов.

В отпускарска обстановка, според проф. Минеков,  е  достатъчно 48 народни представители да поискат  извънредно заседание, на което да се установи дали България е ощетена с около 1 милиард от сделката.  Председателят на НС трябва да свика извънредно заседание до седем дни след внасянето на подписите въпреки лятната ваканция. Групите на БСП и ДПС, които твърдят, че са опозиция, имат прекрасната възможност да направят това, каза Минеков.

Очевидно е КОЙ направи поредната кражба и финализира сделката, добави той.  „Имаме информация за започнало унищожаване на голяма количество документи.  От три места разбирам, че в Комисията по хазарта това се случва с доста добра упоритост.  Трябва да бъде проверено истина ли е, или не“,  каза още проф. Минеков.

Хубаво е всички да знаят истинската причина за упорството на Борисов да не подава оставка и нежеланието му да чуе гласа на протеста„, заяви  Арман Бабикян

Междувременно Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ подаде сигнал срещу КПКОНПИ до  Главния прокурор и Специализираната прокуратура.  Председател на антикорупционната комисия е бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който подкрепи Гешев за  поста.

В сигнала Иванов се позовава на излязлата информация в медиите и настоява да бъдат разследвани действията на членове на комисията, заявили частичен отказ от иск и искане за вдигане на наложени обезпечителни мерки – запори върху акции на три дружества, едно от които е БТК, за която се разбра, че има нов собственик.  Според Иванов неслучайно операцията на КПКОНПИ по оттегляне на претенциите е извършена при пълна секретност, а главният прокурор не разпорежда проверка въпреки медийните публикации.“Държавата би могла правомерно да се откаже от съдебната претенция за отнемане на имущество на стойност 356 млн. лева (според изтеклата в медиите информация) само при наличието на съдебни актове или конкретни разпоредителни действия на държавни органи, които гарантират правото й да получи претендираното имущество. Информация за такива актове няма„, казва Иванов в сигнала.

Описаните факти дават основание за съществуването на обосновано предположение, че между КПКОНПИ и трети лица са възникнали правоотношения, по силата на които държавата се е отказала от своето право да получи дялове и акции или тяхната равностойност, без законово основание и без насрещна престация„, пише  в сигнала.

Иванов призовава също да бъде проверено и дали с бездействието си главният прокурор не е извършил престъпление: „От датата на публичното огласяване на изложените факти и до настоящия момент главният прокурор Иван Гешев, действайки като ръководител на единната и централизирана прокуратура, не е инициирал или дал указания за извършване на действия по разследване, въпреки наличието на данни за престъпление, създаващо опасност за сериозно накърняване на имуществения интерес на държавата„,  казва Христо Иванов.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.