Последни новини
Home / Законът / Проф. Атанас Семов: Действащият президент не може да бъде разследван и обвиняван, но бившият може

Проф. Атанас Семов: Действащият президент не може да бъде разследван и обвиняван, но бившият може

Defakto.bg

Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност, докато  изпълняват правомощията си в рамките на мандата – това заяви   конституционният съдия проф. Атанас Семов  в предаването “Тази събота”.  Повод  за коментара му бе тълкувателното решение на Конституционния съд по искане на главния  прокурор Иван Гешев въпроси, в което съдиите единодушно отхвърлиха идеята, че прокуратурата може да привлича към отговорност действащ държавен глава. По Конституцията имунитетът на президента и вицепрезидента  гарантира наказателна неприкосновеност на държавния глава, докато изпълнява функциите си, посочи още КС.

Решението на КС , извън всякакви злободнения на деня,  защити по-много мъдър начин институцията на президента и върховенството на закона“,   каза  Семов и напомни, че срещу прузидента  може да бъде повдигано обвинение и не могат да бъдат предприемани никакви процесуални и извънпроцесуални действия.

“Конституцията не търпи недосегаеми в демократичната правова държава няма”,  каза още професорът.  Държавният  глава и вицепрезидентът не са напълно неотговорни, те носят отговорност, но  само пред Народното събрание за държавна измяна и нарушение на Конституцията, заяви той.   Само  Народното събрание  може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушении на Конституцията, като окончателно въпросът се решава от КС като единствена и последна юрисдикция,  напомни още проф. Атанас Семов.  В тази процедура  прокуратурата няма място, стана ясно от думите му.

“Когато се прекрати мандатът,  президентът и вицето му носят отговорност на общо основанеие  като всчки  български граждани, добави  той.

Простичко казано действащият президент не може да бъде разследван и обвиняван, но бившият президент може“,  обобщи конституционният съдия.

Семов не смята,че КС е бил  използван заради напрежение между институците.  “Такова напрежение  беше неизбежно, защото става въпрос за две различни представи  за нормалност и европейска България.  Едната очевидно  се харесва на хората в страната,  другата не доведе до значими резултати през тези 30 години, заяви Семов.  Конституционинят съд обаче не може да бъде използван за друго освен за утвърждаване на върховенството на Конституцията и държавните институции, заключи професорът.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.