Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът осъди условно за безстопанственост бившия министър на икономиката Румен Овчаров

Спецсъдът осъди условно за безстопанственост бившия министър на икономиката Румен Овчаров

Defakto.bg

Специализираният наказателен съд произнесе условна присъда на  бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за „Мини Бобов дол“.Наказанието е  „лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок, съобщи  Апелативната специализирана прокуратура.

Овчаров е  признат за виновен, че умишлено не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов, от което държавата е била ощетена с над 16 милиона лева, съобщава спецобвинението.

Уважен е предявения към Овчаров граждански иск в същия размер, съобщават още от специализираната прокуратура.

С двегодишна условна присъда е и Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери – над 22 млн. лева. Съдът уважи гражданския иск в този размер.

Съдът е мотивирал условните наказания, който не са окончателни, с чистото съдебно минало на Овчаров и Стефанов и с факта, че става дума за престъпление от преди 14 години.

Съобщението:

Овчаров бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева
Съдът е уважил предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постановил е и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.
Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост Специализираният наказателен съд е наложил и на бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери – 22 775 574,35 лева. Съдът е уважил гражданския иск в този размер. Съдебният състав е мотивирал налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Един коментар

  1. агиос ганьос косматикус

    като гледам, всичко ви е ясно. може ли да коментира някой от сдс или от с дс да се чуе и тяхното мнение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.