Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се интересува кой е правил пикантните записи с гласа на Бойко Борисов, не от съдържанието им

Прокуратурата се интересува кой е правил пикантните записи с гласа на Бойко Борисов, не от съдържанието им

Defakto.bg

На 25 юни 2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в няколко интернет сайтове, съобщи Софийска градска  прокуратура, която е образувала досъдебно производство по чл. 339а от НК (виж по-долу).  Делото се води срещу неизвестния извършител, който е записал и разпространил цветистите размисли на министър председателя.  От съобщението не личи съдържание на записите да интересува разследващите, както това неведнъж се е случвало ( „Ало, Ваньо“,  „Яневагейт“ и пр.)

СГП посочва, че по преценка на екип от наблюдаващите прокурори към досъдебното производство са присъединени и допълнително разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи.  Така към  записа от юни, за който наскоро Елена Йончева обяви, че има американска експертиза за автентичност, е присъединен и последният запис, както и снимките от спалнята на Борисов.

Както е известно от юнския  запис с гласа, подобен на Борисов, става ясно, че  той (Борисов – б.р.) си поръчва кой бизнесмен да бъде ударен, с какви инструменти, кой политик да бъде „изгорен“ и на този фон е трудно да се говори за разделение на властите у нас.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев, отбелязват от прокуратурата.

В последния  запис на телефонен разговор се чува основно гласът на Борисов, а на моменти и този на вицепремиера Томислав Дончев.  Този запис изобилства от ругатни, вулгаризми и нецензурни реплики. В него президентът Румен Радев е наречен „прост летец“ и „тъпанар“, за тъпанари са обявени и по-голяма част от гласуващите. Ако се съди по контекста, действието се развива в началото на ноември 2018 година. Поводът е вдигането на данъците за леките автомобили, което за Борисов не е навреме  малко преди европейските избори. За премиера това решение дава козове в ръцете на президента и опозицията.   От контекста на монолога можеше да се направи извода, че тъпанарите са гласоподавателите.  Това не беше голяма изненада, тъй като на премира му е навик да  обижда гласоподавателите. През 2009 година, още като кмет на София, в реч пред българи в Чикаго, Борисов обяви, че най-големият проблем на България е „лошият човешки материал“. „Това е основата на населението в момента – 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2 милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ“, заяви  тогава Борисов. Допълни, че пенсионерите „гласуват с цялата си глупост“.

В крайна сметка прокурорското обявление за тръгнало разследване по чл. 339а НК означава две неща. Първото, набиващо се на очи, както вече стана дума по-горе – че държавното обвинение ще се интересува само кой е правил записите, но не и какво се чува в тях. Второто, не по-маловажно – прокуратурата очевидно вече не отрича тяхната автентичност, на всички изтекли борисови откровения.

 

Чл. 339а. НК
 (Нов – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.
(3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Специалното техническо средство се отнема в полза на държавата.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.