Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се интересува кой е правил пикантните записи с гласа на Бойко Борисов, не от съдържанието им

Прокуратурата се интересува кой е правил пикантните записи с гласа на Бойко Борисов, не от съдържанието им

Defakto.bg

На 25 юни 2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в няколко интернет сайтове, съобщи Софийска градска  прокуратура, която е образувала досъдебно производство по чл. 339а от НК (виж по-долу).  Делото се води срещу неизвестния извършител, който е записал и разпространил цветистите размисли на министър председателя.  От съобщението не личи съдържание на записите да интересува разследващите, както това неведнъж се е случвало ( “Ало, Ваньо”,  “Яневагейт” и пр.)

СГП посочва, че по преценка на екип от наблюдаващите прокурори към досъдебното производство са присъединени и допълнително разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи.  Така към  записа от юни, за който наскоро Елена Йончева обяви, че има американска експертиза за автентичност, е присъединен и последният запис, както и снимките от спалнята на Борисов.

Както е известно от юнския  запис с гласа, подобен на Борисов, става ясно, че  той (Борисов – б.р.) си поръчва кой бизнесмен да бъде ударен, с какви инструменти, кой политик да бъде “изгорен” и на този фон е трудно да се говори за разделение на властите у нас.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев, отбелязват от прокуратурата.

В последния  запис на телефонен разговор се чува основно гласът на Борисов, а на моменти и този на вицепремиера Томислав Дончев.  Този запис изобилства от ругатни, вулгаризми и нецензурни реплики. В него президентът Румен Радев е наречен “прост летец” и “тъпанар”, за тъпанари са обявени и по-голяма част от гласуващите. Ако се съди по контекста, действието се развива в началото на ноември 2018 година. Поводът е вдигането на данъците за леките автомобили, което за Борисов не е навреме  малко преди европейските избори. За премиера това решение дава козове в ръцете на президента и опозицията.   От контекста на монолога можеше да се направи извода, че тъпанарите са гласоподавателите.  Това не беше голяма изненада, тъй като на премира му е навик да  обижда гласоподавателите. През 2009 година, още като кмет на София, в реч пред българи в Чикаго, Борисов обяви, че най-големият проблем на България е “лошият човешки материал”. “Това е основата на населението в момента – 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2 милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ”, заяви  тогава Борисов. Допълни, че пенсионерите “гласуват с цялата си глупост”.

В крайна сметка прокурорското обявление за тръгнало разследване по чл. 339а НК означава две неща. Първото, набиващо се на очи, както вече стана дума по-горе – че държавното обвинение ще се интересува само кой е правил записите, но не и какво се чува в тях. Второто, не по-маловажно – прокуратурата очевидно вече не отрича тяхната автентичност, на всички изтекли борисови откровения.

 

Чл. 339а. НК
 (Нов – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.
(3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Специалното техническо средство се отнема в полза на държавата.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.