Последни новини
Home / Законът / В „Държавен вестник“: Авансово плащане на правна помощ по дела до 6 месеца след извънредното положение

В „Държавен вестник“: Авансово плащане на правна помощ по дела до 6 месеца след извънредното положение

Defakto.bg
Промени в Наредбата за заплащането на правната помощ са обнародвани в „Държавен вестник“ и влизат в сила от днес. Наредбата е приета с Постановление на Министерския съвет. Правната помощ се заплаща от държавата – по изрично определени критерии, оказват я само адвокати, вписани в съответните колегии и в Националния регистър за правна помощ. Обичайно са известни като служебни адвокати, размерът на минималните и максималните им възнаграждения са посочени в наредбата на МС.
Измененията, в сила от днес, разширяват възможностите за авансово плащане на оказаните от защитника услуги.
Новият текст в наредбата (чл. 3, ал. 3) гласи:
„(3) По време на извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България и до 6 месеца след отмяната му адвокатът може да направи искане за авансово плащане до размера по ал. 2 и преди изтичането на 6 месеца от назначаването му за процесуален представител. В този случай от окончателно определения размер на възнаграждението се прихваща изплатеното авансово възнаграждение.
По принцип правилата са, че възнагражденията за консултация – за постигане на споразумение или за завеждане на дело, за подготовка на документите и за представителство при полицейско задържане, арест по Закона за митниците и по този за ДАНС, се заплащат „след осъществяване на дейностите“. А хонорарът за процесуално представителство – след приключване на производството пред съответната инстанция, както и при спиране или прекратяване на делото.
Досега наредбата реграментираше също, че адвокатът може да поиска авансово заплащане до 50 % от максималното възнаграждение при предоставяне на правна помощ по дела, които продължават повече от 6 месеца. Като в тези случаи авансът се прихваща от окончателния хонорар.
Сега, вероятно като мярка срещу посредиците от извънредното положение, „свалено“ от 14 май, се вкарва новата хипотеза авансово изплащане по проточили се дела, без да се чака изтичането на половин година от назначението на защитника.
От днес е в сила и друг текст в наредбата (чл. 5, ал.2), уточняващ новото плащане. Той гласи:
„(2) В случаите на авансово искане за заплащане на правна помощ, направено при условията на чл. 3, ал. 3, плащането се извършва от НБПП въз основа на подаден отчет по образец, утвърден от НБПП, към който се прилагат актът за допускане на правна помощ от съответния орган, извършващ процесуалните действия, уведомително писмо, издадено от адвокатския съвет, акт за назначаване на определения с уведомителното писмо адвокат като процесуален представител в съответното производство, удостоверение от органа по чл. 25, ал. 1 от ЗПП и/или протокол от съответното съдебно заседание.“

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.