Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор продължава рейда си срещу битовата престъпност из страната

Главният прокурор продължава рейда си срещу битовата престъпност из страната

Defakto.bg Независимо, че на блокадите в столицата и страната, протестиращите очакват оставката на правителството и главния прокурор,  Иван Гешев е продължава рейда си срещу конвенционалната престъпност в провинцията.  Днес той е бил на посещение в  Девня и  Суворово по повод  провеждаща се в района специализирана операция по противодействие на „битовата престъпност“, съобщи държавното обвинение.   “За момента са проверени 378 лица и 240 МПС.  Задържани са 12 души, установени са 2 лица, обявени за общодържавно издирване. Образувани са 2 досъдебни производства – едно за притежание на наркотични вещества и едно за управление на МПС след употреба на наркотици”, се казва в съобщение на прокуратурата. 

По-рано Иван Гешев е посетил Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Варна, както и следствието, за да разговаря лично с магистратите и съдебните служители.

Посещението във  Варна е част от обиколката на главния прокурор Иван Гешев в петте апелативни района, свързани с приоритета  за ограничаване на конвенционалната престъпност, засягаща всички български граждани, уточнява пресцентърът на ВКП.

Междувремнно се разбра, че  Бюрото за защита при главния прокурор укрепва освен кадрово и битово. Както Де факт писа, то увеличи  своята численост с 12 нови щата, а вече предстои да бъде снабдено и с нови автомобили.  Това става  ясно от обявената обществената поръчка за нови луксозни автомобили – 11 джипа  и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС, като два от високопроходими автомобила Volkswagen Touareg са с мощност от 421 к.с.

През  2008 г. Бюрото бе създадено за защита на  застрашени свидетели във връзка с наказателно производство, но през  февруари с промени в Закона за съдебната власт беше  допълнено, че Бюрото за защита към главния прокурор “организира и осъществява охраната на прокурори и следователи”.   До този момент охраната на всички  магистрати се извършваше от Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Радан Кънев: Заради протестите – Европа забеляза проблемите с върховенството на закона в България

“Има ли полза от протестите? Огромна. Има еволюция в Европейския парламент, в позицията в Комисията, …

Системата за случайно разпределение на делата вече не е “уязвима”, прие ВСС

Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата вече не страда от външни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.