Последни новини
Home / Законът / Екоминистърът и зам.главен прокурор провериха загробени пестициди в критично състояние

Екоминистърът и зам.главен прокурор провериха загробени пестициди в критично състояние

Defakto.bg

Два склада със загробени пестициди в критично състояние са проверени  днес в Плевенска област.  Разпореждането е на Върховна административна прокуратура за  проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита (ПРЗ).

По този повод на място в село Радомирци и град Койнаре бяха министърът на околната среда и водите Емил Димитров,  зам. главен прокурор Десислава Пиронева и наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов.

Констатациите от проверката на обекта до Койнаре е установила, че негодни и излезли от употреба  ПРЗ се намират в поземления имот и са загробени.  По информация от общината, неправилно съхранявани препарати за растителна защита през 1999 г. в бетонна щерна за бордолезов разтвор с приблизителни размери 10×2,5 м, покрити са с бетонна плоча, затрупана с пръст. При проверката е установено, че няма знак за опасност. Количествата пестициди по данни от общината, са 15 000 кг смесени ПРЗ с неустановен състав и произход.

При проверката на обекта в село Радомирци е установено, че той се намира на територията на бивш стопански двор, на около 100 метра от напорен резервоар за питейно-битово водоснабдяване на с. Радомирци. По информация на кмета на селото, негодните за употреба ПРЗ са събрани, завити с полиетилен и загробени в основите на срутилия се склад. Количествата пестициди са около 4000 кг смесени ПРЗ, с неустановен състав и произход.

Ролята на ВАП, която разпореди проверката е да види начинът, по който се изпълняват указаните действия от една страна. От друга тук е и наблюдаващият прокурор, който да извърши лична проверка, за да може да е на терен и да възприеме конкретно обстановката и при решаване на преписката да формира най-правилен избор за действителното фактическо положение. Целта на проверката е да се обезопасят тези места, така че да не създават опасност за живота и здравето на гражданите“, заяви пред журналисти зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева.

Тези отпадъци са от 90-те години, има ги на много места, част от тях са описани, ще бъдат унищожени най-опасните. Предстои опаковането ии обезвреждането им  държави от Европейския съюз по международно призната технология.

„Нито един килограм няма да бъде унищожен в България. Оттук като се извадят ще отидат на площадка, която има разрешение за опасни вещества. Оттам с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа – Франция, Белгия, Холандия, Германия, Швейцария, Дания“, каза министър Димитров.

Това са част от местата, при които по разпореждане на ВАП ще се извършат проверки от МОСВ, Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.