Последни новини
Home / Законът / Институции нехаят (или не знаят) за удължения срок на личните документи, правителството пасува

Институции нехаят (или не знаят) за удължения срок на личните документи, правителството пасува

Defakto.bg

Потърпевшите могат да търсят обезщетение в съда, но ще плащат и ще чакат, предупреди адвокат

Въпреки удължения с 6 месеца срок на валидност на личните карти и шофьорски книжки, изтичащ между 13 март и 31 октомври, притежателите им се сблъскват със сериозни проблеми. Банки отказват кредити, преводи и други операции, общини не предоставят услуги, стопират се сделки и т.н. с аргумента „личната карта е изтекла“. И не са само те. Пред „паспортните“ служби се трупат опашки.

В същото време вчера на нарочен брифинг от СДВР подчертаха – по силата на закона за извънредното положение и мерките след него (параграф 10 от Преходните и заключителни разпоредби – б.р.) удълженият в срок е факт, посочените лични документи, чиято валидност изтича в посочения отрязък от време са изрядни, като обаче това важи само на територията на България. Представиха и мерки, като удължаване на работното време, за да намалеят опашките.

Впрочем, няма нужда от МВР да напомнят, че законът поражда действие. Върховенството на закона е норма в правовата държава, спазването му е задължително за всички – банки, общини, нотариуси и прочие институции и служби.

Какво да се прави?

Петромир Кънчев

Но какво да прави гражданинът, когато законът не се изпълнява? Вариантите са няколко, най-сигурният, ефективният и бързият е правителството да изпълни своите задължения, като информира надлежно институциите за законовата норма, проведе кампания, ако се налага и преговори с частните банки, заяви адвокат Петромир Кънчев пред БНР.  Другият път е потърпевшите граждани да внесат искове за обезщетения срещу виновните институции и служби в съда – ако увреждането и щетата се докажат, те ще получат удовлетворение. Но няма да е нито бързо, нито евтино, предупреди защитникът.

Във всички случаи властта не може да пасува.

Адвокат Кънчев каза:

„Мярката за удължаване с 6 месеца срока за валидност на документите за самоличност беше направена с цел да остави хората по домовете и да спазват мерките по пандемията, от една страна. От друга страна им даде възможност да получават необходимите им административни услуги, дори и с изтекъл документ. Но най-често органите и институциите не знаят за това или просто отказват да се информират. Смятам, че с въвеждането на тази мярка правителството следваше да информира надлежно институциите и да проведе кампания. Сега удължаването на валидността се прилага избирателно. В същото време в момента сезонно много хора се завръщат от чужбина именно за да си оправят документите и това доведе до голямо струпване пред гишетата – това беше очаквано, случва се всяка година, но МС отказа да вземе мерки.

Банките са частни юридически лица, със свои правила и политики. Разибра се, те също са длъжни да спазват закона за извънредното положение и мерките по него, но момичето на гишето действа първосигнално: личната карта е изтекла и отказва превод. В общините също на гише заявяват, че картата е изтекла, вие се позовавате на закона, но нищо не се случва.

Ако поискате административна услуга, от която зависи ваш интерес – примерно финансиране по проект, получаване на приход или доход и това е възпрепятствано да се случи, можете да потърсите отговорност от органа или институцията, неспазили закона. Ако успеете да докажете загуба, пропусната полза или вреда, можете да търсите обезщетение в съда. Но трябва да платите държавна такса, хонорар на адвокат, така че е свързано с инвестиция и много търпение. Защото българският съд е претрупан с такива искови молби – в рамките на година-две можете да получите исканото обезщетение.

Вместо това е по-добре правителството да информира държавните си служители за удължения срок на валидност на документите, та да ги признават,  да информира търговските банки, така че да приемат документите за валидни и т.н. По-добре късно, отколкото никога“.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.