Последни новини
Home / Актуално / Още на 26 май проф. Васил Мръчков се е оттеглил от Експертния съвет при главния прокурор Иван Гешев

Още на 26 май проф. Васил Мръчков се е оттеглил от Експертния съвет при главния прокурор Иван Гешев

Defakto.bg
Проф. Васил Мръчков

Известният български юрист проф. д. ю. н Васил Мръчков не е участник в Експертния съвет от юристи, които  консултират главния прокурор Иван Гешев в  дейността му  по упражняване на надзор за законност и методическо ръководство на прокурорите и следователи.

Името на проф. Мръчков бе сред обявените от прокуратурата участници в Експертния съвет на новия главен прокурор.  Още на 26 май обаче, след като вече бе обявявен  съставът на  съвета, професорът е отправил писмено заявление, че се оттегля от него.  Заявлението е изпратено по е-майла до Главния прокурора и е произвело действие веднага на 26 май 2020 г. , като негово лично волеизявление.

На 14 май т.г. пресцентърът на ВКП оповести, че със заповед на главния прокурор Иван Гешев е създаден  експертен съвет към главния прокурор на Република България. От съобщението  се разбра, че юристи с опит ще подпомагат Иван Гешев при осъществяване на  основното му правомощие на  надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи ( чл.126, ал.2 от Конституцията и на основание чл.138, т.1 във вр.чл.136, ал.5 от Закона за съдебната власт).

Тогава бе обявено, че в Експертния съвет участват двама бивши главни прокурори – проф. д.ю.н. Васил Мръчков и проф. д-р. Никола Филчев.

Мръчков  бе последният главен прокурор преди промените, а през последните 30 години подпомагаше в експертно качество работата на правната комисия в Народното събрание. Проф. Мръчков е известен специалист  по трудово и  осигурително право.   Дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на СУ „Кл. Охридски“, в Юридическия факултет на Пловдивския универститет.  Автор и съавтор е на множество  учебници по трудово право, осигурително  и международно трудово право, както  и на други научни трудове в тези области на правото.

Според наблюдатели, включването на Мръчков в Експертния съвет  е трябвало по скоро да  легитимира участието в него на Никола Филчев,  известен като един  от големите поддръжници на Гешев за поста главен прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.