Последни новини
Home / Актуално / Още на 26 май проф. Васил Мръчков се е оттеглил от Експертния съвет при главния прокурор Иван Гешев

Още на 26 май проф. Васил Мръчков се е оттеглил от Експертния съвет при главния прокурор Иван Гешев

Defakto.bg
Проф. Васил Мръчков

Известният български юрист проф. д. ю. н Васил Мръчков не е участник в Експертния съвет от юристи, които  консултират главния прокурор Иван Гешев в  дейността му  по упражняване на надзор за законност и методическо ръководство на прокурорите и следователи.

Името на проф. Мръчков бе сред обявените от прокуратурата участници в Експертния съвет на новия главен прокурор.  Още на 26 май обаче, след като вече бе обявявен  съставът на  съвета, професорът е отправил писмено заявление, че се оттегля от него.  Заявлението е изпратено по е-майла до Главния прокурора и е произвело действие веднага на 26 май 2020 г. , като негово лично волеизявление.

На 14 май т.г. пресцентърът на ВКП оповести, че със заповед на главния прокурор Иван Гешев е създаден  експертен съвет към главния прокурор на Република България. От съобщението  се разбра, че юристи с опит ще подпомагат Иван Гешев при осъществяване на  основното му правомощие на  надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи ( чл.126, ал.2 от Конституцията и на основание чл.138, т.1 във вр.чл.136, ал.5 от Закона за съдебната власт).

Тогава бе обявено, че в Експертния съвет участват двама бивши главни прокурори – проф. д.ю.н. Васил Мръчков и проф. д-р. Никола Филчев.

Мръчков  бе последният главен прокурор преди промените, а през последните 30 години подпомагаше в експертно качество работата на правната комисия в Народното събрание. Проф. Мръчков е известен специалист  по трудово и  осигурително право.   Дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на СУ “Кл. Охридски”, в Юридическия факултет на Пловдивския универститет.  Автор и съавтор е на множество  учебници по трудово право, осигурително  и международно трудово право, както  и на други научни трудове в тези области на правото.

Според наблюдатели, включването на Мръчков в Експертния съвет  е трябвало по скоро да  легитимира участието в него на Никола Филчев,  известен като един  от големите поддръжници на Гешев за поста главен прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.