Последни новини
Home / Законът / Комисията за журналистическа етика, а не прокуратурата, решава дали има нарушения на Етичния кодекс на медиите

Комисията за журналистическа етика, а не прокуратурата, решава дали има нарушения на Етичния кодекс на медиите

Defakto.bg

 Единственият орган, упълномощен да се произнася за нарушения на Етичния кодекс на българските медии е Комисията за журналистическа етика – това е посочено в  декларация на етичната комисия на българските журналисти,  която отхвърля  опита на прокуратурата да се намесва в редакционната политика и да  дава напътствия как да се пишат и подреждат медийните публикации.

Повод за единодушната журналистическа позиция,  е декларация на  Дирекция Публична комуникация“  на Прокуратурата от 4 август,  в която службата на прокуратурата  изразява неодобрение за статията на  Борис Митов от сайта “Свободна Европа”, озаглавена “Първо, не е ябълка и, второ, не е гнила.” “Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов”.   В нея авторът  припомня факти от биографията на прокурор Боряна Бецова и данни за безпроблемното й кариерно израстване. Тя е един  от тримата обвинители, които ще проверяват изтеклите записи с гласа на премиера.

Прокуратурата намира  за “тенденциозно отношение” отразяването на фактите  спрямо един от прокурорите, както и че   “съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика, посочени като основополагащи принципи на работещите в Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)”.  Подведомствената на главния  прокурор служба намира за нужно  ” да подчертае, че е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии“.

Наред с уменията си да спазва презумцията за невиновност, прокуратурата оказва се,  “владее”  похватите и рубриките, в които трябва да се поставят медийните материали, без да се безпокои,  че това може да се възприеме за намеса в работата на свободните медии.   “Видно е, че публикацията е поставена в секция “Новини” на сайта на българската редакция на “Свободна Европа”, а не в секция “Мнение”, което би придало съвсем друго значение на материала“.  И призовава “Свободна Европа” да се придържа стриктно “към принципите на етичната журналистика, която изисква да се посочи невярното и да се съобщи вярното”.

Комисията за журналистическа етика, без да коментира прокурорските указания,  категорично напомня, че тя е единственият орган, упълномощен да се произнася относно нарушения на  Етичния кодекс на българските медии“.  Председател на Етичната комисия е проф. Нели Огнянова, а членове са Весислава Антонова, Даниела Тренчева, Бойко Василев, Гена Трайкова, Илия Вълков, Диляна Илиева, Александър Кашъмов и Ирина Недева.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да сочи кандидат за нов председател на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.