Последни новини
Home / Законът / Комисията за журналистическа етика, а не прокуратурата, решава дали има нарушения на Етичния кодекс на медиите

Комисията за журналистическа етика, а не прокуратурата, решава дали има нарушения на Етичния кодекс на медиите

Defakto.bg

 Единственият орган, упълномощен да се произнася за нарушения на Етичния кодекс на българските медии е Комисията за журналистическа етика – това е посочено в  декларация на етичната комисия на българските журналисти,  която отхвърля  опита на прокуратурата да се намесва в редакционната политика и да  дава напътствия как да се пишат и подреждат медийните публикации.

Повод за единодушната журналистическа позиция,  е декларация на  Дирекция Публична комуникация“  на Прокуратурата от 4 август,  в която службата на прокуратурата  изразява неодобрение за статията на  Борис Митов от сайта „Свободна Европа“, озаглавена „Първо, не е ябълка и, второ, не е гнила.“ „Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“.   В нея авторът  припомня факти от биографията на прокурор Боряна Бецова и данни за безпроблемното й кариерно израстване. Тя е един  от тримата обвинители, които ще проверяват изтеклите записи с гласа на премиера.

Прокуратурата намира  за „тенденциозно отношение“ отразяването на фактите  спрямо един от прокурорите, както и че   „съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика, посочени като основополагащи принципи на работещите в Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)“.  Подведомствената на главния  прокурор служба намира за нужно  “ да подчертае, че е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии“.

Наред с уменията си да спазва презумцията за невиновност, прокуратурата оказва се,  „владее“  похватите и рубриките, в които трябва да се поставят медийните материали, без да се безпокои,  че това може да се възприеме за намеса в работата на свободните медии.   „Видно е, че публикацията е поставена в секция „Новини“ на сайта на българската редакция на „Свободна Европа“, а не в секция „Мнение“, което би придало съвсем друго значение на материала„.  И призовава „Свободна Европа“ да се придържа стриктно „към принципите на етичната журналистика, която изисква да се посочи невярното и да се съобщи вярното“.

Комисията за журналистическа етика, без да коментира прокурорските указания,  категорично напомня, че тя е единственият орган, упълномощен да се произнася относно нарушения на  Етичния кодекс на българските медии„.  Председател на Етичната комисия е проф. Нели Огнянова, а членове са Весислава Антонова, Даниела Тренчева, Бойко Василев, Гена Трайкова, Илия Вълков, Диляна Илиева, Александър Кашъмов и Ирина Недева.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.