Последни новини
Home / Законът / Манолова: Близки до властта фирми строят 25-етажна сграда без разрешително в Студентски град

Манолова: Близки до властта фирми строят 25-етажна сграда без разрешително в Студентски град

Defakto.bg

Новият стар столичен кмет Йорданка Фандъкова обеща, че ще има ревизия на строителните разрешителни и ще се спре безумното презастрояване в София, но това не се случва. В Студентски град, до УНСС и спортната зала на УНСС, близка до властта фирма е започнала да строи 25-етажна сграда без разрешително за строеж.

Това се казва в съобщение до медиите от  председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.  Тя и екипът й бяха на изкопа за 25-етажна сграда до УНСС, където част от терена е отреден за спортна дейност.

Безобразията в столицата продължават необезпокоявано и близки до властта фирми изграждат многоетажни сгради с нарушения и вратички в закона. Собственикът на терена и представител на фирмата-строител твърди, че има разрешение за строеж, но разрешителното, което показа, е само за преместване на електрически съоръжения – кабели. Всяко строителство на сграда, без разрешително за строеж, е незаконно. Дали ще е тази фирма или друга, близка до „орлетата“, е без значение. Такава сграда не трябва да се намира в зоната за спорт, допълва Манолова.

Улица „Осми декември“, на която се намира изкопът, не отговаря на изискванията за главен градски булевард и максималната височина на сградите не трябва да надвишава 8-9 етажа.

Това е градоустройството на столицата и на Студентски град – вместо да се мисли за разреждане на строителство и за растеж на града на север, се строят 25-етажни сгради в зони за спорт. За кмета в сянка нищо не е невъзможно. Презастрояването трябва да се спре. Фандъкова обеща, че няма да се строят сгради една върху друга. След като е поела ангажименти, трябва да си ги изпълни, категорична е Манолова.

Последната промяна в Закона за устройството и застрояването на Столична община относно общото застрояване на терен в зона за спорт е влязла в сила 10 дни след издаването на разрешението за плана за мащабното строителство на терен, от април 2018 г.

При издаването на Подробния устройствен план за сградата се използват няколко законови вратички, с които се погазват ограниченията за плътността и височината на застрояване. Позволява се строителство в пъти по-голямо от максимално допустимото, без валидно разрешително за строеж на сграда, обясни Войслав Тодоров от Гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

Затова сме против модела на управление на Столична община. Обещанията не се спазват никъде – нито в Студентски град, нито където и да било. Против съм изграждането на такива мастодонти, без инфраструктура, на места, които могат да са младежки и зелени пространства, допълва Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.